Kuva: AOP

Tiedätkö milloin ja minne sudesta tulee ilmoittaa? Metsähallitus neuvoo

20.10.2024 10:15 - Hanna Levänen

Suden vaaran asteet voidaan jakaa neljään eri osioon.

Poliisi on lähiviikkoina tiedottanut useista tapauksista, jolloin suurpeto on havaittu ihmisten asuinalueella tai aiheuttanut jonkinlaista uhkaa. Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa käydään keskustelua siitä, kuinka ihmisten pitäisi oppia elämään luonnoneläinten kanssa rintarinnan. Milloin siis on oikea aika ilmoittaa suurpedosta ja mihin se kuuluu tehdä?

Karhun suhteen Metsähallituksen ohjeet ovat yksinkertaiset. Mikäli karhu käyttäytyy uhkaavasti, tulee siitä ilmoittaa hätäkeskukseen. Samoin tulee toimia, jos otso on harhautunut taajama-alueelle. Muutoin havainnoista voi ilmoittaa riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle.

Sama pätee myös suteen, jos siihen törmää sen luontaisella elinalueella. Suomen susikannan hoitosuunnitelma kuitenkin antaa erityisohjeet niin kutsuttujen pihasusien varalle. Ohjeet määrittävät neljä kategoriaa, joiden mukaan määräytyy, kuka on ensisijainen avun ja neuvon tarjoaja. 

Kategoria 1 - huolta aiheuttava susi
Jos havaitset suden jäljet alle 100 metrin etäisyydellä asuin- tai tuotantorakennuksesta, mutta kuitenkin piha-alueen ulkopuolella tai tiellä, tulee sinun olla yhteydessä alueesi petoyhdyshenkilöön.

Kategoria 2 - mahdollista uhkaa aiheuttava susi
Jos suden jälkiä ilmestyy asutuksen tai tuotantorakennuksen pihaan tai jos susi nähdään pihalla, mutta se poistuu heti ihmisen havaittuaan, tulee jälleen soittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Tähän kategoriaan ei lasketa esimerkiksi tyhjillään olevia vapaa-ajanasuntoja.

Oman alueesi petoyhdyshenkilön yhteystiedot löydät esimerkiksi Riista.fi -sivustolta.

Kategoria 3 - uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi
Suden liikkuessa rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueella siten, ettei se poistu paikalta välittömästi ihmisen havaitessaan, on syytä soittaa poliisille. 

Kategoria 4 - vakavaa vaaraa aiheuttava susi
Tämän alle mahtuu eniten erilaisia esimerkkejä, joskin ne ovat harvinaisempia.  Neljäs kategoria tarkoittaa sutta, joka lähestyy ihmistä tai kohtaamistilanteessa jää kiertelemään tai seuraamaan ihmistä. Tähän lasketaan myös sudet, jotka käyttäytyvät muutoin uhkaavasti. Kategoriaan lasketaan mukaan myös tilanteet, joissa susi on aiheuttanut tai yrittänyt aiheuttaa ihmisvahinkoa. Samoin jos susi on käynyt tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn kotieläimen, kuten koiran tai kissan, kimppuun. Näissä tilanteissa tulee olla viipymättä yhteydessä poliisiin.

Poliisin tavoitat soittamalla hätäkeskuksen numeroon 112.

Yleiseksi ohjeeksi Metsähallitus neuvoo, että jos havaitset suurpedon pihallasi, pysyttele suojassa ja ole yhteydessä viranomaisiin. Jos taas tiesi kohtaavat pedon kanssa tiellä esimerkiksi kolarin merkeissä, älä poistu autosta vaan soita pikimmiten hätäkeskukseen. Eksyneenä tai loukkaantuneena luonnonvarainen eläin voi toimia arvaamattomasti.

Lue myös: Asuinalueella liikkuvasta karhusta annettiin karkotuspäätös - eläimen liikkeitä seurataan

Lue myös: Tuore raportti paljastaa vakavia lukuja eläinlajien populaatioista – varoitus myös keikahduspisteestä

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat