Kuva: Shutterstock

Liikenneturva ehdottaa sähköpotkulaudan käytölle ikärajaa: "Ei ole lasten ajoneuvo"

23.10.2024 13:15 - Vilma Toikka

Tällä hetkellä sähköpotkulaudoissa ei ole ikärajaa.

Liikenneturva ehdottaa 15 vuoden ikärajaa sähköpotkulautoihin ja muihin kevyisiin sähköajoneuvoihin. 

- Sähköpotkulauta ei ole lasten ajoneuvo. Liikenneturva ehdottaa, että Suomi ottaisi käyttöön 15 vuoden ikärajan sähköpotkulaudan ja muiden kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille, toteaa toimitusjohtaja Pasi Anteroinen tiedotteessa.

Monissa maissa ikäraja on otettu jo käyttöön. European Traffic Safety Council kehottaakin asettamaan vähintään 16 vuoden ikärajan kyseisiin ajoneuvoihin. Rajoitus tulisi olla vastaava kuin mopon kansallinen ikävaatimus. Suomessa mopokortin suorittamiseen vaaditaan 15 vuoden ikä.

Sähköpotkulaudankuljettajan tulee hallita muun liikenteen havainnointi, valita sopiva tilannenopeus sekä osata liikennesäännöt.  Vaikka sähköpotkulauta on helppo ja nopea ottaa käyttöön, sen nopeasti kiihtyvä vauhti voi olla vaarallista.

-  Jopa 25 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla muun liikenteen havainnointi vaikeutuu merkittävästi, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi.

Jopa tien ylittäminen vaatii tiettyä taitotasoa. Liikennemerkkien, muiden tienkäyttäjien, lähestyvän auton suunnan, nopeuden ja paikan havainnointi, ymmärrys liikenneympäristöstä sekä muiden aikomusten ennakointi ovat taitoja, joita liikenteessä tarvitaan.

Alakouluikäisillä on vielä epätarkkuutta ajoneuvon nopeuden, suunnan sekä sijainnin arvioimisessa. Vaikka kehityksessä on yksilöllisesti suuria eroja, lapsen on vaikea hahmottaa oma taitotasonsa.

Aikuisillakaan ei välttämättä ole kokemusta sähköpotkulaudalla ajamisesta, joten heidän saattaa olla vaikea ymmärtää lapsen valmiuksista ajaa sähköpotkulaudalla.

Sähköpotkulautailijoita on menehtynyt Suomessa neljä ihmistä, joista kaksi on alle 15-vuotiaita lapsia, selviää Tilastokeskuksen tiedoista. HUSin mukaan syyskuussa viiden vuoden aikana sähköpotkulauta onnettomuuksissa on vammautunut yli 600 12–13 vuotiaita lapsia ja nuoria.

Lue myös: HUS: Alle 16-vuotiaiden vakavat sähköpotkulautavammat lisääntyneet

Lue myös: Sähköpotkulautojen käytössä tapahtui merkittävä muutos

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat