Kuva: AOP

Kesäkukkien talvettaminen voi yhä olla mahdollista – näillä asiantuntijan vinkeillä onnistut

05.11.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen

Pelargonit, verenpisarat ja monet muut kesäkukat voivat säilyä vuodesta toiseen kauniin kukoistavina, jos ne talvetetaan oikein.

Osa kesäkukista on monivuotisia ja ne voivat kukoistaa jälleen seuraavana vuonna, kunhan ne talvetetaan oikein. 

Talvettaminen onnistuu parhaiten, kun kasvit tuodaan sisälle ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Osassa maata on kuitenkin jo satanut lunta ja pakkaset paukkuneet – onko siis jo liian myöhäistä talvettaa kasveja?

– Jos kasvit ovat vielä ulkona hyväkuntoisina, eikä pakkanen ole niitä vielä tuhonnut tai vioittanut, talvettaminen on yhä mahdollista, kertoo Marttaliiton kotipuutarhan ja luonnontuotteiden asiantuntija Tiina Ikonen

Yleisimpiä talvetettavia kasveja ovat pelargonit, verenpisarat, marketat, daaliat ja pasuunakukat.

Talvetettavat kasvit tulee totuttaa vähitellen lämpimämpään huoneilmaan. Totutus tapahtuu samaan tapaan vähitellen kuin keväällä taimien kanssa. Talvetettavat kasvit voidaan siirtää aluksi sisälle tunneiksi, sitten vain öiksi ja lopulta kokonaan sisätiloihin. 

– Toki sellaiset yksilöt, joita ihmiset ovat talvettaneet jo esimerkiksi kymmeniäkin vuosia, ovat jo tottuneet paremmin lämpötilan muutoksiin.

Valmistelut ennen talvetusta

Ikonen neuvoo tarkistamaan kasvit ennen talvetusta.

– Kannattaa ottaa kaikki kuolleet lehdet ja oksat pois, ja katsoa, ettei kasveissa ole tuholaisia, hän muistuttaa.

Kuitenkaan vihreää kasvua ei syksyllä kannata leikata pois, sillä se vain kiihdyttää kasvin kasvua. 

Sisälle tuodut kasvit voi myös käyttää suihkussa. Tämän jälkeen ne siirretään joko lajikohtaisesti sisälle huoneenlämpöön tai esimerkiksi varastoon. Esimerkiksi pelargoni ja pasuunakukka voivat talvehtia huoneenlämmössä, mutta moni kasvi selviää parhaiten viileässä, noin 5–10 asteessa, ja valoisassa tilassa. 

Verenpisara talvehtii valoisassa ja viileässä paikassa. Kastele niukasti, mutta älä päästä kuivumaan täysin. Usein lehtensä tiputtava verenpisara herää keväällä, jolloin uudet versot alkavat kasvaa – silloin on aika istuttaa se uuteen multaan ja leikata versot lyhyemmiksi. (kuva: AOP)

Kastelu talven aikana

Sopivan lämpötilan ja valon määrän lisäksi huolehditaan sopivasta kastelusta. Esimerkiksi pasuunakukka pudottaa talvehtimisen aikana kaikki lehtensä, jolloin se ei enää yhteytä eikä näin ollen tarvitse juuri vettä. Jos kasvi kuitenkin säilyttää vihreät lehtensä, sille voi antaa pienen määrän vettä silloin tällöin.

Yleissääntö on, että vihreänä pysyvä kasvi kaipaa vettä, mutta kuihtuneelle tai kokonaan lehdettömälle kasville riittää hyvin niukka kastelu.

– Jos vihreää kasvua vielä niin silloi vettä kannattaa aina hiukan antaa. Jos kasvi on ihan lörpällään ja nuutunut niin viimeistään siinä vaiheessa pitää kastella. 

Joidenkin kasvien, kuten daalioiden ja ruostekukkien, talvetus perustuu juurakoiden säilyttämiseen. Niiden varret kuolevat talven aikana, joten juurakoita ei tarvitse kastella lainkaan.

– Itse olen talvettanut ruostekukan juurakot viileässä varastossa talvetusturpeeseen haudattuna. 

Jalohortensia viihtyy viileässä paikassa talvella. Tiputtaa yleensä kaikki lehdet. Ei tarvitse valoa lepoaikana, ja kasteluksi riittää pieni loraus vettä silloin tällöin. Keväällä poistetaan kuolleet oksat. Jalohortensia kukkii edellisen vuoden versojen kärkisilmuilla, joten eläviä versoja ei kannata leikata. (kuva: AOP)

Kevään valmistelut

Keväällä valon lisääntyessä talvetetut kasvit heräävät.

– Kasvit saattavat talven aikana näyttää kuolleilta, mutta keväällä niiden toipumista kannattaa tarkkailla. Jos kasvista ei keväällä tule uusia versoja ja se on kuiva, on kasvi kuollut, Ikonen kertoo.

Jos versot alkavat vihertää, on aika siirtää kasvit valoon, lisätä vettä ja vaihtaa kasveille uutta multaa.

– Kuolleet oksat ja heikot uudet versot voi leikata pois keväällä, ja typistää uutta kasvua, jolloin kasvusta tulee tanakampaa ja vahvempaa, Ikonen neuvoo.

Kasveja ei kannata viedä suoraan ulos, vaan totuttaa ne ulkoilmaan samalla tavalla kuin syksyllä sisälle tuotaessa.

– Oma pasuunankukkaani alkoi kasvamaan jo maaliskuussa, vaikka olin leikannut sen lyhyeksi talvella. Se kasvatti todella pitkiä versoja ja kasvoi niin suureksi, ettei se mahtunut enää ulos huoneesta, missä oli talven. Oli pakko leikata sitä, vaikka oli jo nuppuja, jotta sain sen huoneesta ulos, muistelee Ikonen. 

Helpompi vaihtoehto

Mikäli talvetus kuulostaa työläältä, ovat monivuotiset perennat hyvä vaihtoehto puutarhaan. 

– Monivuotiset perennat, kuten pionit, kuunlinljat ja päivänkakkarat, selviävät ulkona talven yli seuraavaan kevääseen ilman erityisiä toimenpiteitä, Ikonen vinkkaa.

Talvettaminen vaatii vaivannäköä, mutta monille rakkaat kasvit ovat vaivan arvoisia. Samoja kasveja voi talvettaa jopa kymmeniä vuosia. 

Pelargoni viihtyy talvella viileässä ja tarvitsee vain vähän valoa, mutta selviää myös viileällä ikkunalaudalla tai huoneenlämmössä. Kastele niukasti – riittää, että annat noin ruokalusikallisen vettä kuukaudessa. Keväällä pelargonia kannattaa leikata reilusti uuden kasvun vahvistamiseksi. (kuva: AOP)

Lue myös: 5 seikkaa, jotka tulisi tietää ennen lintujen talviruokintaa

Lue myös: Kuinka monta pussilakanaa mahtuu viiden kilon pesukoneeseen? Lasketaanko kilomäärä kuivan vai märän pyykin perusteella?

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Kilpailut

Uusimmat