Kalliit talvivaatteet kiinnostavat varkaita - ethän sorru vaatteiden säilytyksessä pahaan virheeseen?
Pohjola Vakuutuksen mukaan vaatevarkaudet ovat yleistyneet viime vuosina, ja ne ovat ohittaneet Pohjola Vakuutuksen tilastoissa jo esimerkiksi kännykkävarkaudet sekä varkauksien lukumäärällä että korvausten euromäärällä mitattuna. Varkaita kiinnostavat etenkin kalliit merkkivaatteet- ja kengät, sillä niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo.
Pohjola Vakuutus on saanut tämän vuoden aikana muutamia satoja ilmoituksia vaatevarkauksista. Vahinkojen keskihinta on ollut noin 400 euroa. Tiedotteen mukaan talvella varastetaan selkeästi kalliimpia vaatteita kuin kesällä.
– Suomalaiset käyttävät rahaa yksittäisiin vaatteisiin lähtökohtaisesti maltillisesti, mutta talvella päällä saattaa olla vaatetta satojen eurojen edestä. Varkaita kiinnostavat erityisesti nuorten suosimat merkkivaatteet, kuten Monclerin tai Canada Goosen takit, joille löytyy hyvin jälkimarkkinaa, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo tiedotteessa.
Säilytä kalliit vaatteet katseilta piilossa
Vaatteita on varastettu pahimmillaan ihmisten päältä, niin sanotuissa katuryöstöissä. Ryöstäjiä ovat houkutelleet etenkin kalliit takit, laukut ja kengät. Rahallisesti suurimmat vaatevarkaudet tapahtuvat kuitenkin Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan ullakko- ja kellarivarastojen murtojen yhteydessä.
Ullakko- ja kellarivarastoista varkaiden matkaan lähtee usein untuvatakkeja sekä arvokelloja ja -koruja. Varastomurroissa varkailla on yleensä enemmän aikaa tyhjentää valitsemaansa kohdetta, jolloin murron vahingot voivat nousta jopa tuhansiin euroihin. Kujalan mukaan olisikin tärkeää muistaa, että kalliit vaatteet tulee säilyttää aina katseilta suojassa, eikä lukittu varasto ole poikkeus.
– Myös vakuutuksen suojeluohjeiden mukaan omaisuuden tulee olla varastossa peitettynä tai sijoitettuna niin, että sitä ei näe tilaan murtautumatta, Kujala sanoo.
Omaisuutta lähtee varkaiden matkaan myös autoista sekä yleisistä tiloista, kuten uimahallien ja kuntosalien pukukopeista tai ravintoloista. Vaatteita ja laukkuja ei kannata siis jättää vartioimatta, eikä autoon kannata jättää mitään kallista näkyville.
– Vaatevarkauksissa nähdään tyypillisesti piikki vuoden loppupuolella, joten arvokkaimpien vaatteiden kanssa kannattaa olla varovainen myös pikkujoulusesongin aikana, Kujala toteaa.
Lue myös: Naimisiinmenon suosio on romahtanut
Lue myös: Valtaosa suomalaisista puuttuu rohkeasti rattijuopumuksiin
Lue myös: Moniin nuorten Kelalta saamiin tukiin tulossa muutoksia - muun muassa ikärajat nousevat
Lähde: Pohjola Vakuutus