Näin uudet ruokailusuositukset näkyvät kouluissa
Uudet, paljon puhututtaneet ravitsemussuositukset vaikuttavat myös opetukseen ja kouluruokailuun, kertoo Opetushallitus. Ravitsemussuositusten tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten tietoisuutta terveellisistä ruokavalinnoista ja niiden merkityksestä terveyteen ja hyvinvointiin.
Uusien suositusten myötä ruokalistoihin lisätään kasvipohjaisia ruokia sekä terveellisiä rasvanlähteitä, kuten esimerkiksi vähärasvaisia maitotuotteita. Ruoanvalmistuksessa tullaan tekemään terveellisimpiä valintoja. Suolan ja sokerin käyttöä vähennetään ja paistettujen ruokien tilalle höyrytettyjä tai uunissa tehtyjä ruokia.
– Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehdään tärkeää työtä sen eteen, että uudet suositukset saadaan osaksi lasten ja nuorten arkea. Kouluruokaa syö noin 930 000 lasta, nuorta ja aikuisopiskelijaa päivittäin, minkä takia sen vaikutukset ruokailutottumuksiin ovat huomattavia. Uusissa suosituksissa painotetaan myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksia, joten ruokailussa tehdyt valinnat vaikuttavat ratkaisevasti suomalaisten hiilijalanjälkeen. Koulu- ja oppilaitosruokailu tarjoaakin erinomaisen tilaisuuden opettaa kestäviä ja eettisiä ruokailutottumuksia, sanoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.
Kansallisissa suosituksissa tarkastellaan lisäksi ruokakasvatusta, ravitsemusohjausta ja ravitsemusviestintää.
Ravitsemusviestinnän tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten ymmärrystä terveyttä edistävistä ja kestävistä ruokavalinnoista.
Kasvatuksen ja koulutuksen myötä pyritään kehittämään koululaisten taitoa erottaa tieteelliseen näyttöön perustuvat väitteet mainonnasta, mielipiteistä ja muista haitallisista terveysväitteistä.
Lue myös: Liikuntaa harrastetaan enemmän, somea käytetään liikaa - uutta tietoa opiskelijoiden elintavoista
Lue myös: Poliisi lisää läsnäoloa kouluissa - luvassa virtuaalioppitunteja
Lähde: Opetushallitus