Kuva: Shutterstock
Kesäaikaan siirrytään sunnuntaina - lue faktat kellojen siirrosta
Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä.
Kesä lähenee ja samalla talvi- eli normaaliaika päättyy ja kesäaika alkaa. Kesäaikaan siirrytään aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, eli tulevan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään siis tunnilla kesään päin, eli tunnilla eteenpäin aamuyöllä klo 3. Kesäaika päättyy 26. lokakuuta, jolloin kelloja siirretään jälleen talviaikaan.
Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Tämä on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Siirto tapahtuu aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Syy sille, miksi siirto tapahtuu aina sunnuntain aamuyön tunteina, on looginen. Silloin liikenne on vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.
Suomessa on noudatettu kesä - ja talviaikaa vuodesta 1981 lähtien. Vuonna 2018 Euroopan komissio ehdotti, että EU:ssa luovuttaisiin kellojen siirrosta.
Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.
Vaikka kellojen siirto on monille myös kehoa rasittava asia, onhan yöunta tunnin vähemmän, on sillä myös runsaasti hyötyjä. Valoisaa aikaa tulee päivään enemmän, mikä lisää hyvinvointia sekä ulkoilua.
Lähde: Valtioneuvosto, Juhlapyhät.fi