Tulipalo voi herkästi leimahtaa kesällä grillistä - moni tekee typerän virheen
Vakuutusyhtiö If muistuttaa, että joka kesä korvaushakemuksiin tulee grillistä lähtöisin olevia palovahinkoja. Ne olisivat kuitenkin usein vältettävissä ennakoinnilla.
Grilli kannattaa lähtökohtaisesti sijoittaa hieman erilleen terassista ja muista rakennuksista, ettei se leimauta syttyessään kaikkea muutakin mukanaan. Jos grillin on jostain syystä ehdottomasti oltava terassilla, tulee terassin alta siivota kuivat lehdet ja roskat, sillä ne ovat omiaan toimimaan ikään kuin sytykkeinä.
Lisäksi palon alkusammutusvälineet kannattaa pitää kirjaimellisesti käden ulottuvilla, sillä usein tulee jo liian myöhäistä, jos niitä pitää hädän hetkellä lähteä sisältä asunnosta ja mahdollisesti kaapista kaivamaan.
Myös tupakantumpit kannattaa pitää selkeästi omassa kipossaan ja kaukana terassista. Mitään palavia asioita kuten grilliä tai lyhtyjä ei myöskään kannata jättää lyhyeksikään aikaa valvomatta. Sisällä oleva palohälytin ei useinkaan vartioi ulkona olevia tulia, sillä se reagoi usein vasta siinä vaiheessa, kun liekit ovat jo merkittäviä.
Moni ei ajattele hiilen vaaroja
Ajattelemattomuuttaan moni kuitenkin mokaa vasta hiilten tai tuhkien kanssa, sillä usein luullaan, että ne ovat jo sammunutta materiaalia, eivätkä siten voisi enää sytyttää paloa. Tuhkat tai hiilet pitää kuitenkin poistaa grillistä vasta jäähtyneenä ja säilyttää silloinkin asiaankuuluvassa astiassa. Muoviämpäri sulaa äkkiä kuumien hiilten tieltä, jolloin ne pääsevät helposti kosketuksiin esimerkiksi terassin tai muun alustan kanssa ja sytyttävät äkkiä palon.
- Tuhkan pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen poistamista, ja säilyttää sitä siihen varatussa kannellisessa metalliastiassa, muistuttaa tiedotteessa Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.
Lue myös: Mökkikausi alkaa pääsiäisenä - varmista mökin paloturvallisuus ja vältä vaaranpaikat