Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että maton voi hyvin puhdistaa myös kuivana? Lue vinkit pesulakäynniltä säästymiseen

31.07.2024 15:15 - Aaro Heiskanen

Maton putsaamisessa auttavat kodin kaapeista löytyvät arkiset aineet.

Mattojen pesu on yleensä raskasta hommaa. Jo valmiiksi painavat matot ovat kastuessaan entistä raskaampia. Loppukesästä säiden viiletessä myös mattojen kuivatukseen liittyvät kysymykset nousevat mieleen.

Matot pystyy kuitenkin pesemään kuivanakin. Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Reetta Alastalo kertookin vinkkejä mattojen kuivapesuun.

Kuiva-ainekaapista löytyvä ruokasooda ja jokaisen ekologisen kotisiivoajan ystävä etikka soveltuvat erinomaisesti myös maton pesuun.

Tunkkainen haju pois matosta ruokasoodalla

Piinaako mattoasi niin sanottu märän koiran haju? Tähän vaivaan auttaa ruokasooda. Aloita maton putsaus imuroimalla. Ripottele puhtaan maton päälle hyvä kerros ruokasoodaa, ja harjaa sitä huolellisesti maton kuituihin. Anna soodan vaikuttaa matolla kahdesta kolmeen tuntiin, imuroi se pois, ja tunkkaisen hajun tilalla pitäisi olla raikas tuoksu.

Ruokasooda ja etikka apuun tahrojen poistoon

Ruokasooda taipuu myös tahrojen poistoon. Tahrojen kanssa kannattaa olla nopea. Nestemäiset tahrat tulee heti vahingon sattuessa imeyttää esimerkiksi pyyhkeeseen tai talouspaperiin. Tämän jälkeen tahran päälle levitetään ruokasoodaa. Rasvatahran päälle voi lisätä myös suolaa.

- Painele tahraa varovasti talouspaperilla ja anna ruokasoodan imeytyä tahraan useamman tunnin ajan. Lopuksi imuroi matto puhtaaksi, tiedotteessa ohjeistetaan.

Mikäli tahra ei irtoa, voit toistaa käsittelyn.

Sitkeämpiä tahroja varten voit myös kaivaa kaapista apuun myös etikan. Tiukan tahran kohdalla kaada likaisen kohdan päälle ensin pikkuisen etikkaa, jonka päälle ripottelet ruokasoodaa, kunnes tahra on peittynyt. Kuplivan seoksen tulee antaa olla matolla, kunnes tahra on täysin kuivunut. Imuroi matto tässäkin tapauksessa puhtaaksi.

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Lue myös: Riittääkö pikapesu oikeasti irrottamaan lian vaatteesta? Asiantuntijan vastaus on selkeä

Lue myös: Kuinka monta pussilakanaa mahtuu viiden kilon pesukoneeseen? Lasketaanko kilomäärä kuivan vai märän pyykin perusteella?

Lähde: Koti Puhtaaksi Oy

Kilpailut

Uusimmat