Uusia aluevaltauksia! Vaikka Linnan juhlat peruuntuivat, huippusuunnittelijat pysyivät kiireisinä
17 pukua Linnan juhliin. Siinä on muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan saldo viime vuodelta. Jokainen voi arvata, että siinä riittää tekemistä, varsinkin, kun suomalaisten suunnittelijoiden kärkikastiin kuuluva Pahkala suunnittelee vuosittain myös muita mittatilauspukuja – muun muassa häihin ja gaaloihin.
- Se oli maksimimäärä. Niitä tiedusteltiin enemmän, Pahkala sanoo ja jatkaa, että rautaisen tiiminsä ansiosta puvut saatiin kunniakkaasti valmistettua, vaikka aikataulupainetta ei puuttunut.
Pahkala kuvailee työnsä olevan tapahtumakeskeistä. Ei tarvitse olla nero päätelläkseen, että myös muotisuunnittelijan vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen. Suunnittelija toteaa, että vaikka Linnan juhlien peruuntuminen ei yllättänyt, se tuntui silti haikealta.
- Rehellisesti sanoen aloin aavistaa keväällä, enkä odottanut, että niitä järjestettäisiin. Mutta sitten, kun uutinen tuli, se tuntui lopulliselta. Se ilmensi tämän ajan raakuuden, miten laaja vaikutus sillä on. Totta kai ymmärrettävistä syistä juhlat peruttiin, Pahkala sanoo.
Sittenkin pukutilaus Linnaan
Suunnittelijalta oli ehditty jo tilaamaan asuja myös tämän vuoden Linnan juhliin, mutta arvatenkin tilaukset peruttiin. Yksi Linnan juhliin suunniteltu puku saatettiin kuitenkin loppuun asti.
- Asiakkaani teki päätöksen, että haluaa viedä prosessin loppuun. Se oli ikään kuin lupaus tulevaisuudesta. Minulle se oli tietenkin poikkeuksellisena keväänä ihana asia. Emme kumpikaan odottaneet juhlia eli puku tehtiin tulevaisuutta varten. Haluan, että suunnittelemani asut ovat ajattomia ja niiden elinkaari on pitkä. Asu ei ole vanha ensi vuonnakaan. Se on vastuullista suunnittelua, Pahkala tähdentää.
Koronavuosi ja peruuntuneet tilaukset eivät kuitenkaan saaneet Pahkalaa epätoivon valtaan. Päinvastoin!
- Olen pysynyt kiireisenä. Olin loppuvuodesta käynnistellyt oman mallistoni lanseerausta. Ehdimme tehdä sen juuri ennen kuin koronapandemia alkoi. Nopeasti päätin, että se on nyt asia, johon haluan keskittyä. On ollut kunnia suunnitella pukuja vaikuttaja-asemassa oleville naisille sekä upeille yrittäjille. Asuissa on ollut joku asia, jolla he voivat ilmentää itseään tai omaa työtään. Mittatilaustöiden rinnalla olen haaveillut siitä, että olisi myös arkeen sopiva mallisto, jota voisin tarjota asiakkailleni, Pahkala sanoo.
Hän kertoo, että alun perin ”bisnesnaisen malliston” oli tarkoitus toimia lentokoneesta illallispöytään. Mallistoon, johon kuuluu vaatekaapin kulmakivet, Pahkalan ajattomalla designilla maustettuna.
- Maailma muuttui kerralla, eikä palaudu kovin pian normaaliksi. Otin malliston kanssa askelia käytännöllisempään suuntaan. Toimistovaateajattelua vein enemmän etätoimiston suuntaan. Halusin tarjota vaatteita vielä enemmän kaikenlaisille naisille: ajattomia leikkauksia, laadukkaita materiaaleja ja suomalaista työtä arvostavalle asiakaskunnalle, Pahkala kertoo.
Pahkala iloitsee siitä, että tänä vuonna kotimaisesta työstä on puhuttu entistä enemmän.
- Tässä ajassa on paljon sellaista, jossa omat arvoni korostuvat – sellaiset, joiden eteen olen jo tehnyt töitä. Jos eettisyyttä mitataan käyttökerroissa tai siinä, miten design säilyy: vaatteen voi ottaa esiin vuosien jälkeenkin, eikä se näytä siltä, että se on kiinni muutaman vuoden takaisessa trendissä, Pahkala huomauttaa.
Pahkalan oman malliston asuja tuotetaan vain piensarjoina tai niitä voi tilata ennakkotilauksella, joka tukee myös vastuullista ja eettistä puolta. Suunnittelija ei halua tuottaa vaatteita turhaan ja pitää niitä varastonhyllyillä seisomassa. Tällä tavoin on myös turvallisesti seurata, mitkä tuotteet nousevat suosikeiksi. Kaivattu vastakohta ongelmalliselle pikamuodille.
Linnan juhliin ja muihin tilaisuuksiin Pahkala suunnittelee asut pääasiassa mittatilaustyönä. Hän tietää, että osa haluaa ostaa Linnan juhlien asun omaksi, osa kokee paremmaksi vaihtoehdoksi vuokrata.
- Minullakin on ollut vuosittain uniikki asukokoelma, joita on voinut vuokrata. Monelle Linnan juhlat ovat kuitenkin Once in a lifetime -kokemus. Ihmiset, jotka miettivät enemmän pukeutumista, kaipaavat yksilöllisyyttä – ettei samanlaista pukua tule Linnassa vastaan, Pahkala sanoo.
Millaisen loven Linnan juhlien peruuntuminen on tuonut suunnittelijan tuloihin?
- Haluan keskittyä hyviin asioihin, mitä vuosi on tuonut tullessaan. Yksi osa elinkeinosta puuttuu kokonaan, mutta keskityin kehittymiseen ja uuden luomiseen. Kun työni on tapahtumakeskeistä, jokainen ymmärtää, mitä se tarkoittaa, kun tapahtumia ei ole. Onneksi minulla on sitoutuneita asiakkaita, heistä olen kiitollinen. Myös uutta asiakaskuntaa on tullut malliston myötä. Kohtalokasta olisi ollut jäädä tuleen makaamaan, mutta se ei ole tapaistani, Pahkala sanoo.
Vuokraan, ei lainaan
Riikka Couture -brändiään pyörittävä vaatesuunnittelija Riikka Ikäheimo joutui myös muuttamaan suunnitelmiaan koronapandemian edessä. Kanadaan muuttanut Ikäheimo palasi takaisin Suomeen koronakeväänä. Kanadassa mahdollisten jälleenmyyjien kanssa käydyt keskustelut ovat nyt jäissä, mutta ei haudattuna. On selvää, että vuosi 2020 ei ole ollut iltapukujen kulta-aikaa, mutta Ikäheimo on Pahkalan tavoin kehittänyt omaa brändiään eteenpäin.
- En halunnut jäädä vain paniikkiin, joten aloin miettimään, mikä on seuraava siirto. Tämä on minulle elämäntyö, enkä halua, että se seisahtuisi. Arkivaatteet ja uusi tuoteryhmä, maskit, ovat pelastaneet bisneksen, Ikäheimo kertoo.
Silti Linnan juhlien peruuntuminen aiheuttaa suunnittelijassa haikeutta, vaikka hän pitääkin päätöstä ainoana oikeana ratkaisuna. Ikäheimon Linnan juhlissakin nähdyt puvut ovat hänen mallistonsa pukuja, joihin voi tehdä muutoksia.
- Linnan juhliin pukujen tekeminen on ollut tosi ihanaa ja luovaa aikaa: toteuttaa asiakkaille pukuja Suomen tärkeimpään tapahtumaan, Ikäheimo sanoo.
Ikäheimo vahvistaa Pahkalan kokemusta siitä, että pukuja myös mielellään vuokrataan tärkeään tilaisuuteen.
- Vuokraus on kasvanut todella paljon viime vuosina. Kiva, kun punaiselle matolle on tullut enemmän tietoisuutta siitä, että puku ei ole vain yhdeksi käyttökerraksi, Ikäheimo sanoo.
Ikäheimo ei lainaa pukuja ilmaiseksi ja hän toteaa, että ilahduttavan moni ymmärtää sen.
- Ei pukuja välttämättä haluta ottaakaan ilmaiseksi. Esimerkiksi artistien keskuudessa on paljon tietoisuutta. Vuokrauksessa pukua on mahdollista lyhentää ja tehdä mittatilausmuutoksia. Minulle on tärkeää, että puku on näyttää täydelliseltä asiakkaan päällä – oli se vuokrattu tai oma. Osa ajattelee, että vuokrapuvusta ei halua maksaa, jos se ei ole istuva, mutta haluan, että asiakkaani kokevat, että vuokrattu pukukin on kuin heille tehty. Vuokrahintaan sisältyvät myös muutostyöt ja pesulamaksu, Ikäheimo perustelee.
Vastuullisuus on tärkeä arvo myös Ikäheimolle. Vaikka suunnittelija luonnollisesti toivoo, että kauppa käy, hän haluaa myös tuoda esiin sen, ettei joka tilaisuutta varten tarvitse olla uutta pukua. Vuonna 2018 hän ei tietoisesti tehnyt yhtäkään pukua Linnaan, mutta oli puhumassa aiheesta MTV:n lähetyksessä.
- Pystyin puolueettomana puhumaan suomalaisen työn puolesta. Kun tein radikaalimman päätöksen, sain ääntäni kuuluviin. Linnan juhliin tilataan edelleen paljon pukuja ulkomailta, enkä voi moralisoida siitä ketään. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Olen kuitenkin iloinen siitä, että viime vuosina pukuja on haluttu suomalaisilta suunnittelijoilta, Ikäheimo toteaa.
Lue myös: Tunnetko suomalaisen muodin? Testaa tietosi vastaamalla 10 haastavaan kysymykseen