Aki Samuli, 34, laski ennen alaisten palkkoja ravintolatyössä - villitsee nyt kansaa iskelmätähtenä
Kaikkein syvimmältä riipaisee kuitenkin levyn nimikkokappale, jossa on Aki Samulin mukaan eniten hänen omaa elämäntarinaansa. Ennen kuin mies kilpaili Tangomarkkinoilla ja voitti kirkkaasti tumman äänensä turvin, Aki Samuli eli hyvin erilaista elämää ja toimi johtajana ravintola-alalla. Silloin hän teki todella pitkiä päiviä ja suorastaan eli työlleen.
- Minulla oli aikaisemmin myös todella vahva rooli ravintolatoimen johtajana. Olin näkyvänä hahmona meidän konsernin tapahtumissa esimerkiksi Summer Upissa ja Goomissa, ja voi olla, että varsinkin Etelä-Suomessa minut mielletään siihen työnkuvaan, Aki Samuli miettii.
- Vietin silloin noin 90 prosenttia ajastani toimistotyössä, hän muistelee.
Hänen mukaansa siirtyminen ravintolatoimen johtajan työstä artistiksi vaatii tietyn siirtymäajan, joka on edelleen käynnissä.
- Yhdessä yössä minusta tulee artisti ja alankin tekemään sitä uraa. Olen kokenut, että vanhat tutut ja lähipiiri ei osaa vielä nähdä minua artistina. Ei osata vielä nähdä, että tuo jätkä tekee musiikkia ja hän viestii laulun kanssa itseään. Se ei enää teekään inventaariota ja laske ihmisten palkkoja, hän toteaa.
"En sanonut kellekään ei"
Aki Samuli myöntää itsekin kokeneensa kulttuurishokin siirryttyään vihdebisnekseen. uuden levyn Sama takki, eri mies -nimikkokappale on tehty hänen kasvustaan tähän päivään.
- Se paljastaa eniten minusta. Se kertoo aikuisiästäni. Siinä lauletaan, että on toisten murheita kantanut... Minulla on ollut paljon alaisia ja olen kantanut toisten murheita elämässäni. Olen ollut työnarkomaani, tehnyt 300 tuntia kuukaudessa. Olen miettinyt 24/7 toisten asioita ja unohtanut siinä sivussa itseni, hän puhuu.
- Se on opettanut todella paljon. Jos en olisi ollut niin intohimoinen työntekijä, ja halunnut pitää lankoja käsissäni. Oli vaikeaa antaa ravintolapäälliköille ja vuoropäälliköille vastuuta. En ikinä sanonut millekään jutulle ei. Sitten kun tämä murroskohta tapahtui elämässäni, menin tangokilpailuun ja voitin, se avasi ihan uuden sivun elämässäni, Aki jatkaa.
- Nyt se asia olen minä - olen itse se yritys. Ravintolassa on asiakkaat, minulla kuulijat. Puhun asioistani Facebookissa ja ihmiset tykkäävät seurata niitä juttuja, ja löytävät samalla kappaleitani. Biisissä sanotaan, että "katuja ennen mä kävelin", nyt mä tanssin. Olen löytänyt itseni.
Kappaleen tekovaiheessa Aki Samuli kertoi soitelleensa biisintekijöiden kanssa ryhmäpuheluita ja avanneensa heille, esimerkiksi mukana olleelle Stigille, omaa elämäänsä syvällisesti.
- Oman jutun tekeminen on pelottavaa, kun lähdet siihen. Aikaisemmin vastasin 54 alaisen toimeentulosta, ja työ oli todella sääriippuvaista. Jos oli aurinkoa, kaikki 800 terassipaikkaa olivat käytössä, jos oli sateista, vaan sisätiloissa oli asiakkaita. Se oli todella stressaavaa mennä 54 ihmisen kenkiin, että saisin pidettyä heistä huolta, hän sanoo.
- Kun joku oli kipeänä, menin itse paikkaamaan. Vaikka olin kaikkien pomo, halusin samalla olla kaikkien kaveri. Siinä unohdat itsesi, kun lähdet aamukuudelta töihin ja tulet kotiin yökahdelta. Välissä olevan ajan vain nukut.
"Haluan keikoilleni koko kansan"
Samuli ei voisi olla tyytyväisempi siihen, että hän uskalsi tehdä elämässään sivun käännöksen.
- Pystyn olemaan nyt terveellä tavalla itsekäs. Kun neuvottelen nyt asioista, neuvottelen itseni kanssa. Välillä kaipaan sitä hirveää hälinää ja tuttua vakioporukkaa. Kun mennään keikoilla, siellä on aina joku tuttu tyyppi, ja se on sitä mun hälinää. On kivaa, että tässä jutussa on nyt kyse minusta, hymyilee mies.
Aki Samuli on sanonut useassa haastattelussa haluavansa olla musiikillisesti ja ihmisenä rajojen rikkoja. Mitä rajoja haluat rikkoa tällä hetkellä?
- Koko ajan on rajoituksia, varoituksia ja mielipiteitä. Tulee ulkoista painetta. Kyseenalaistetaan tekemistä, annetaan omia näkemyksiä. Rajat ovat itsellä vahvat, että minun pitää kuunnella nyt omaa sydäntäni. Turpiinkin pitää välillä ottaa, ja tapahtuu epäonnistumisia, jotta onnistumiset tuntuvat sitten sen jälkeen paremmalta. Kuuntelen kyllä ihmisten mielipiteitä, mutta jos en allekirjoita niitä, en lähde niitä toteuttamaan, hän sanoo.
Fantasia-bändin kanssa kiertävä mies sanoo ottavansa keikoilleen vanhoihin tuttuihin biiseihin uusia kulmia. Vaikka keikalla saatetaan kuulla Moskovan valot, se voikin tulla uudenlaisella sovituksella. Aki Samuli haluaa maustaa keikkojaan monipuolisilla elementeillä.
- Haluan olla viihdyttäjä, tanssittajia on niin paljon. Haluan, että kuka tahansa voi tulla kavereiden kanssa diggailemaan musiikkia ja juomaan siideriä, ja yhtä lailla joku voi tulla sinne tanssimaan. Haluan koko kansan mun keikoille.
"Fantasioiden kohteena oleminen tuntuu kivalta"
Hän sanoo nauttivansa laajan yleisönsä suosiosta. Aki kertoo saavansa monilta hieman vanhemmilta naispuolisilta faneilta kommentteja, jossa he toivovat olevansa hänen äitejään ja isoäitejään. On tietysti niitäkin kommentteja, joissa häntä kehutaan seksikkääksi, ja hyvä niin.
- Silloinhan olen onnistunut herättämään kiinnostuksen. Fantasioiden kohteena oleminen on jokaiselle artistille tuttu juttu. Ihailun kohteena oleminen tuntuu kivalta ja vähän oudolta. Mietin, että minuako ne katsovat! Ennemmin juuri näin positiivisen kautta, kuin että saisin kommentteja, että olet ihan paska. Olen onneksi tosi säästynyt pahalta kritiikiltä. Varmaan sekin aika on edessä, hän sanoo.
Samuli sanoo ottavansa jokaisen kannustuksen vastaan, koska kokee epävarmuutta viihdealalla.
- On joitakin päiviä, jolloin vain hakkaan päätä seinään ja mietin, että miksi teen tätä. Sellaisiakin itkupotkuraivareitakin tulee. Kerron niistä faneillekin, koska on hyvä, että he tietävät, millaisia vaiheita tähän artistiuteen liittyy, mies sanoo.
- Muuten yksityisyyteni rajat ovat tonttini rajat. Olen sotkenut koirani ja lehmäni mukaan tähän julkisuuteen, mutta se siitä. En halua muuten mitään toisia tai kolmansia osapuolia mihinkään lööppeihin. On selkeä linja, että haluan pitää sentään jotain itselläni. Olen otettu sitä, että mediat ovat kunnioittaneet todella hyvin tätä. Kukaan toimittaja ei ole edes yrittänyt sinne kodin rajojen sisäpuolelle. On kivempaa, että kun minusta puhutaan, puhutaan musiikista ja niistä aiheista, joista koen itse tarvetta puhua, hän sanoo.
Aki Samuli on ottanut erilaisia aiheita puheenaiheeksi. Hän on sanonut purentaviastaan ja siitä johtuneesta kiusatuksi tulemisesta. Hän on myös ottanut sosiaalisessa mediassa kantaa erilaisiin asioihin, jotka kokee tärkeäksi.
- En kuitenkaan halua, että minua tunnettaisiin julkisuudessa yksityishenkilönä. Parempi, että tulen esille musiikkini kautta, hän virnistää.
Kuuntele alta Aki Samulin koko albumi.
Lue myös: Aki Samuli musiikkibisneksestä: "Kova ala, paikkoja huippuartisteille vähän"