Kuva: Fotolia

Elätkö kontrolloivan ja manipuloivan kumppanin kanssa? Asiat, jotka kielivät huonosta suhteesta

07.08.2017 11:45 - Anna Hopi

Omia vaistojaan ei kannata sivuuttaa.

Mitä tehdä, kun puoliso käyttäytyy kontrolloivasti ja manipuloivasti? Onko käytös aina merkki narsismista?

Your Tango -sivuston mukaan on vaarallista leimata ihmisiä narsisteiksi tai psykopaateiksi - ainoastaan mielenterveyden ammattilainen voi tehdä diagnoosin persoonallisuushäiriöstä. Usein ihmiset eivät satuta toisiaan tarkoituksellisesti. Vaikka riitelisitkin joskus kumppanin kanssa, ei kiivaan parisuhderiidan jälkeen ei tarvitse epäillä puolisoa häiriintyneeksi persoonallisuudeksi. Satunnaisesta riitelystä on suuri loikkaus sellaiseen parisuhteeseen, jossa molemmat osapuolet voivat koko ajan pahoin.

Joissain parisuhteissa voi kuitenkin olla henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Manipulaatio, kontrollointi ja tunnetason hyökkäykset kertovat siitä, ettei suhteessa ole kaikki hyvin. Ei ole väliä, minkälaisilla traumoilla puoliso omaa toimintaansa oikeuttaa - sinun ei tarvitse kestää ja ottaa vastaan alas painamista.

Voit tunnistaa persoonallisuushäiriöisen käytöksen alla olevista oireista. Niitä on voinut olla jo suhteenne alussa, mutta et ole huomioinut pieniä varoitusmerkkejä.

1. Suhteen alussa oli intensiivinen, kiireinen ja tunteikas kosiskeluvaihe, jossa kumppani vetosi tunteisiisi käytöksellään.

2. Kumppani painosti sinut sitoutumaan suhteeseen ennen kuin tunsitte toisenne kunnolla ja ennen kuin sinusta todella tuntui siltä.

3. Kumppani selittelee järjetöntä mustasukkaisuuttaan ja yrittää peittää sitä kehuilla siitä, miten upea ja haluttava olet, ja miten et vain tajua, millaisia muut vastakkaisen sukupuolen edustajat ovat.

4. Kumppani painaa sinua alas ja naamioi alistamisen ystävällisiksi neuvoiksi ja rakentavaksi kritiikiksi.

5. Kumppani vähättelee tunteitasi ja saavutuksiasi säännöllisesti.

6. Todellisen anteeksipyynnön sijaan kumppani selittelee, miksi käyttäytyi ikävästi sinua kohtaan ja hakee teolleen oikeutusta siitä, että hänellä oli huono päivä/paha mieli jne. Aina löytyy syy huonoon käytökseen.

7. Vaistosi sanovat, ettei kumppanissasi ole kaikki ok, ja sinusta tuntuu, että jokin on pielessä aina kun olette tekemisissä keskenänne ja vietätte yhdessä aikaa.

Vaikka kokisit, että jokainen yllä oleva kohta on totta suhteessanne, kumppanisi ei välttämättä siltikään ole narsisti. Persoonallisuushäiriöiden määrittäminen vaatii ammattilaisten näkemystä ja kokemusta. Mikäli kuitenkin koet, että edellä mainitut asiat kuvaavat hyvin suhdettasi, mieti omaa hyvinvointiasi. Vähättelevässä ja kontrolloivassa suhteessa oleminen ei lisää hyvinvointiasi, ja voisi olla paikallaan miettiä suhteen jatkoa.

Lähde: Your Tango.

(kuva: Fotolia)

Lue myös: Tunnista manipuloija - 4 psykologista keinoa, joilla hän yrittää murtaa sinut

Kilpailut

Uusimmat