'Ennen tein kaikkee kavereiden kanssa' - nämä asiat askarruttavat poikia

07.06.2012 09:08 - Antti Granlund

Väestöliiton tarjoama Poikien Puhelin on koonnut yhteen niitä asioita, jotka nykyään askarruttavat poikia.  Väestöliiton mukaan heille soitetaan ongelmissa, turhautuneina tai yksinäisinä.

Väestöliiton Poikien Puhelin on samalla sekä ennaltaehkäisevä että kriisiauttamisen palvelu. Viime vuonna Poikien Puhelimessa käytiin lähes 23 000 keskustelua. Yleisimpiä aiheita olivat kysymykset seksuaalisuudesta, ihmissuhteista ja väkivallasta.

- Puheluista saamme tietoa, mitä pojille kuuluu ja mikä heitä painaa. Tietoja voidaan käyttää hyödyksi tutkimuksissa sekä käytännön työssä ja sen kehittämisessä, hankekoordinaattori Mika Lehtonen Väestöliitosta kertoo.

Soittajien elämäntilanteet vaihtelivat. Osa soittajista oli vakavista ongelmista kärsiviä nuoria, osa turhautuneita tai yksinäisiä. Monilla ei ollut ketään aikuista elämässään. Niinpä palvelusta saadut neuvot saattoivat olla ensimmäiset, joita kukaan oli nuoren ongelmiin tarjonnut.

Puhelimessa kuullaan arjen pettymyksistä: Huonoista koenumeroista, välirikosta tyttöystävän kanssa ja kavereiden kiusaamisesta. Puhelimessa joudutaan myös asettamaan rajoja. Pojille kerrotaan, että on asioita, joita ei saa tehdä.

Poikien puhelimeen viime vuonna soittaneiden kertomaa

- Mikäköhän helvetti mulla on kun ennen tein kaikkee kavereiden kanssa. Vaikka huvittais ei pysty. Nyt vaan lillun joka paikkaan enkä jaksa keskittyä mihinkään. No joskus tuun vaan koulusta ja meen nukkuu.

- Iha helmi, joudun laitokseen joulun jälkeenki. Oon kuulemma riehunu liikaa.

- Ei äitii kiinnosta mun hyvinvointi. Se halus vaan tieltä pois. Se on semmonen. No ei oo sanonu, mut arvaa sen. Ei sitä kiinnosta yhtään, missä liikun.

- Eikö porno oo feikkiä? Siitä puuttuu rakkaus ja tutustumisvaihe.

- Nyt kun mietin niin on ollut viitteitä lapsesta asti. Ja tuntuu et oon homo. Oon herätysliiketaustainen eli ymmärrät varmaan tän ristiriitaisuuden. Mun mielestä homous on väärin.

- Mikä on ählämi? Yhtä sanotaan koulussa ählämiksi. Mä vaan hämmennyin niistä puheista.

Kilpailut

Uusimmat