Tutkimus: Pitkäaikainen karppaus riski sydämelle
Sairastumisriski kasvoi viisi prosenttia, kun päivittäinen hiilihydraattimäärä väheni 20 grammalla ja proteiinimäärä kasvoi 5 grammalla.
British Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana lähes 44000 ruotsalaisnaista, joita seurattiin keskimäärin 15 vuotta.
Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa eli karppauksessa rajoitetaan hiilihydraattien määrää virallisiin ravintosuosituksiin verrattuna. Monet noudattavat sitä laihdutuksen ja painonhallinnan takia, missä sen teho on hyvin osoitettu.
Ruokavaliossa vähennetään runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältävän ruuan kulutusta. Näihin kuuluvat esimerkiksi sokeri, karkit, limonadit, valkoinen vilja, riisi ja peruna. Karppaajat panostavat vähän jalostettuihin ruokiin, joissa rasvan ja proteiinin määrä on suurempi. Näitä ovat esimerkiksi lihat, kala, pähkinät, siemenet, kananmunat ja maitotuotteet.