Suosittu superfood onkin terveysriski? "Ei saa syödä raakana"

30.10.2014 10:18 - Anna Hopi

Superfoodit kiinnostavat nykyään monia. Eräästä suomalaisten suosimasta ruoka-aineesta on saatu uutta tietoa.

Chia-siemenet ovat olleet yksi viime aikojen kovimmista ruoka- ja terveystrendeistä. Chia-siementen tiedetään muun muassa sisältävän runsaasti antioksidantteja, terveellisiä omega-3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia ja kalsiumia. Superfoodiksi luokitellut siemenet ovat tulleet osaksi monien ruokavaliota ja naistenlehdet pursuilevat toinen toistaan maukkaampia chia-siemenreseptejä.

Tutkijat ovat nyt kuitenkin tarttuneet aiheeseen ja kehottavat, ettei chia-siemeniä syötäisi raakana. Syy löytyy siitä, että ne ovat luonnon oma diureetti ja imevät itseensä painoonsa nähden jopa kaksitoistakertaisen määrän nestettä. Tämän ansiosta olo on nopeasti kylläinen, mutta tuoreessa tutkimuksessa selvisi, etteivät siemenet aina ehdi vatsalaukkuun asti ennen turpoamista.

Todisteena tutkijat esittelivät tapauksen, jossa mies nautti ruokalusikallisen chia-siemeniä vesilasillisen kanssa. Siemenet ja vesi sekoittuivat nopeasti ja muodostivat geelimäisen massa, joka tukki miehen ruokatorven aiheuttaen erittäin tukalan olon. Chia-siemeniä kannattaakin välttää, jos ruoan nieleminen ja alas saaminen aiheuttaa muutoinkin vaikeuksia.

Katso puistattava kuva täältä.

Terveiden henkilöiden ei kuitenkaan tarvitse luopua chia-siemenistä, mutta tutkijat suosittelevat liottamaan siemeniä ennen nauttimista. Lisää jokaista ruokalusikallista siemeniä kohden, neljä ruokalusikallista vettä, maitoa tai muuta nestettä ja anna turvota hetki ennen nauttimista.

Lähde: Cosmopolitan


Superfoodit ovat useammin hyväksi ihmiselle. Kerroimme äskettäin helsinkiläisestä hurmaavasta kahvilasta, jossa tarjoillaan raakakakkuja asiakkaille. Lue täältä.

Kilpailut

Uusimmat