Ahdistutko sosiaalisissa tilanteissa? 7 asiaa kielivät pelosta
Sosiaalisten tilanteiden pelko ilmenee yleensä ujoutena ja introverttiutena. Pelko voi olla joskus niin voimakas, että sen vaikutukset näkyvät jokapäiväisessä elämässä.
Oireilu sosiaalisten tilanteiden pelosta alkaa yleensä teini-iässä ja jatkuu hoitamattomana pitkälle aikuisuuteen. Pelkoon on saatavilla apua, mutta oireet pitää ensin tunnistaa. Seuraavat asiat tai piirteet ovat yleisesti havaittavissa sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivillä:
1. Itsensä nolaamisen pelko
Pelko voi liittyä esimerkiksi uuden ihmisen tapaamiseen tai tapahtumiin, joissa on monen ihmisen ympäröimänä. Sosiaalisia tilanteita pelkäävä ihminen jännittää jo usein etukäteen, sanooko hän tapaamisessa jotakin outoa tai väärää, mikä saa muut ihmiset pitämään häntä typeryksenä.
2. Epäonnistumisen pelko
Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivä välttelee viimeiseen asti tilanteita, joissa hän voi mahdollisesti epäonnistua. Epäonnistumiseen liittyvät usein harhaluulot siitä, että muut ihmiset pitävät pelosta kärsivää tyhmänä tai luuserina.
3. Vain tiettyjen ihmisten seura tuntuu hyvältä
Useimmat sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivät tuntevat olonsa hyväksi vain läheisimpien ihmisten seurassa. Tutun ottaminen mukaan kauppareissulle tai sosiaaliseen tapaamiseen voi puolestaan höllentää pelosta kärsivän ahdistusta.
4. Huoli siitä, että pelko huomataan
Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivän ahdistusta pahentaa yleensä luulo siitä, että pelko näkyy ulospäin. Pelko voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten punastumista, tärinää, hengästymistä ja hikoilua. Ahdistuksesta kärsivä on myös täysin vakuuttunut, että muut huomaavat oireet.
5. Erilaisten tilanteiden pelko
Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivällä voi olla pelkoja tiettyjä tilanteita kohtaan. Toiselle puhuminen yleisön edessä on pahinta mitä voi kuvitella, toiset luulevat pyörtyvänsä kirjoittaessaan muiden edessä tai käydessään täydessä ravintolassa.
6. Kriittisyys omia sosiaalisia taitoja kohtaan
Sosiaalisten tilanteiden pelkoon kuuluu se, että omien sosiaalisten taitojen analysoimiseen käytetään tuhottomasta aikaa. Henkilö käy mielessään läpi keskusteluita ja häpeää, kun miettii jälkeenpäin sanomiaan asioita.
7. Ajatukset muuttuvat itseriittoisiksi
Negatiiviset ajatukset ja sosiaalisten tilanteiden pelko saattavat kääntyä itseriittoisuudeksi. Vetäytyminen sosiaalisissa tilanteissa saattaa näyttää toisten silmissä siltä, ettei henkilöä kiinnosta keskustella muiden kanssa. Näin ollen toiset ihmiset voivat karttaa häntä.
Lähde: Huffingtonpost
Mikä aiheuttaa lemmikissäsi ahdistusta. Lue juttu tästä.