Fitbit Charge 2 aktiivisuusranneke on kuin koru - juoksijalle se ei kuitenkaan ole hyvä valinta
Aktiivisuusranneke ei ole enää aikoihin ollut pelkkä askelmittari ja kalorikulutuksen ilmaisin. Nykyaikaiset rannekkeet pitävät sisällään älykellomaisia ominaisuuksia. Ne ilmoittavat viesteistä ja puheluista ja pitävät tarkasti kirjaa käyttäjän päivittäisistä toimista ja unen laadusta. Yksinkertaisimmatkin rannekkeet kertovat askelten määrän ja kalorinkulutuksen lisäksi noustut portaat ja vuorokauden aktiivisten minuuttien määrän.
Amerikkalainen Fitbit on onnistunut murtautumaan aktiivisuusrannekkeiden ja fitness-kellojen markkinoille varsin onnistuneesti siitä huolimatta, että sen aikaisemmissa tuotteissa havaittiin ongelmia rannekemateriaalin kanssa. Valituksia materiaalin aiheuttamista iho-ongelmista on tullut vielä uudemmistakin tuotteista, mutta selvästi vähemmän kuin aikaisemmin.
Fitbitin mallisto täydentyi äskettäin Charge 2 -mallilla, joka on nimenomaan aktiivisuusranneke. Kyseessä on Charge HR:n seuraaja. HR oli teknisesti pätevä laite, mutta sen näyttö oli liian pieni ja rannekkeen käyttötuntuma ei ollut paras mahdollinen. Samoin kuin HR, myös Charge 2 tunnistaa sykkeen käyttäjänsä ranteesta. Testissämme syketieto ei läheskään aina vaikuttanut pitävän paikkaansa. Ranneke onkin kiinnitettävä ranteeseen melko tiukasti, jotta sykesensori tuottaa luotettavamman tuloksen.
Kokonaan uusi toiminto on Relax, joka opastaa käyttäjän kahden tai viiden minuutin hengitysharjoitukseen.
Charge 2:n näyttö on selvästi isompi. Se on myös kiitettävän tarkka ja helppolukuinen. Käyttäjä voi valita Fitbitin mobiilisovelluksesta rannekkeeseen erilaisia kellotauluja. Aktiivisuustietoja voi selata näyttöä näpäyttämällä. Laitteessa on yksi fyysinen painike, jolla valitaan harjoitustila, siirrytään sekuntikelloon tai tarkistetaan herätysaika. Charge HR:ssä toimintojen käyttö onnistui vain fyysisellä painikkeella.
Kokonaan uusi toiminto on Relax, joka opastaa käyttäjän kahden tai viiden minuutin hengitysharjoitukseen. Moodin avulla on tarkoitus rentouttaa käyttäjä kiireisen päivän tuoksinassa.
Charge 2 ei ole juoksukello, vaikka siinä on juoksumoodi. Oma gps-vastaanotin nimittäin puuttuu.
Uusi ominaisuus on myös Cardio Fitness Level, joka antaa käyttäjän fyysisestä kunnosta arvion tämän leposykkeen ja painoindeksin perusteella. Charge 2 vertaa tulosta muihin samanikäisiin ja samaa sukupuolta edustaviin käyttäjiin. Ominaisuus vie aktiivisuusrannekkeiden hyödyllisyyttä askeleen pidemmälle: se auttaa käyttäjää ymmärtämään paremmin laitteen tarjoamaa dataa. Vastaavanlainen rasitteeton "kuntotesti" on ollut pitkään muun muassa Polarin urheilukelloissa.
Charge 2:ssa on yksi fyysinen painike. Näyttöä voi käyttää myös ilman sitä.
Ei korvaa juoksukelloa
Koska Charge 2 on nimenomaan aktiivisuusranneke, siihen on lisätty tsemppaustoiminto, joka kehottaa ottamaan joka tunti ylimääräisiä askeleita.
Charge 2:sta ei ole tarkoitettu aktiivikuntoilijan treenivälineeksi vaan ennemminkin yleisen aktiivisuuden ja unen laadun mittaamiseen. Gps-lajiprofiileita on ainoastaan kolme: kävely, juoksu ja vaellus. Ilman gps:ää toimivia tiloja on yhdeksäntoista.
Hyvä ominaisuus on se, että ranneke tunnistaa tietyt lajit automaattisesti, ilman harjoitusprofiilin kytkemistä päälle. Laitteessa ei ole omaa gps-vastaanotinta vaan se käyttää apuna älypuhelimen gps-paikannusta.
Fitbitille täytyy antaa kiitokset rannekkeen ulkonäöstä.
Fitbitille täytyy antaa kiitokset rannekkeen ulkonäöstä. Teknavin toimituksessa se valittiin oitin markkinoiden kauneimpien aktiivisuusrannekkeiden joukkoon. Osa nimesi se suoraan kauneimmaksi. Charge 2 on kevyt, linjakas ja sitä käyttää mielellään erilaisten asusteiden kanssa. Värivaihtoehtoja on useita.
Ranneke istuu kädessä erinomaisesti. Se ei häiritse käytössä yölläkään. Harmittavaa on se, ettei Fitbit ole tehnyt Charge 2:sta vesitiivistä. Näin ollen ranneke on riisuttava ranteesta ennen suihkuun tai uimaan menoa.
Charge 2:n ranneke istuu käteen hyvin.
Jos yksi rannekevaihtoehto ei riitä, Fitbit tarjoaa Charge 2:een eri käyttötarkoituksiin soveltuvia rannekemalleja. Saatavana on muun muassa nahkainen ranneke, jonka saa eri väreissä.
Erinomainen mobiilisovellus
Fitbitin käytössä parasta antia on selkeä ja hyödyllinen mobiilisovellus. Sen kanssa vierähti testin aikana pidempikin tovi. Jos sovellus olisi vielä suomenkielinen, se ansaitsisi papukaijamerkin.
Fitbitin mobiilisovellus on selkeä ja helppokäyttöinen.
Sovelluksen päänäkymästä voi tarkistaa nopeasti päivän siihen astisen kalorinkulutuksen, askelten määrän, noustut kerrokset, kuljetun matkan ja aktiivisen ajan. Kun päänäkymää rullaa alaspäin, se kertoo käyttäjän harjoitustavoitteen. Sovellukseen voi merkitä juodun veden määrän ja syödyt ateriat. Lisäksi sovellus kertoo edellisyönä nukutun ajan. Hyödyllinen tieto on myös leposykkeen taso. Sovelluksen avulla on helppo pitää kirjaa painon noususta tai laskusta.
Ei älykello, mikä näkyy akun kestossa
Kuten alussa mainittiin, Charge 2:ssa on älykellomaisia toimintoja. Ranneke värähtelee puhelun tullessa ja näytöltä voi lukea viestit. Teksti on tosin sen verran pientä, ettei viestien lukeminen ole kovin mukavaa. Teksti juoksee hetken näytöllä, joten sen lukeminen vie aikaa. Kun kellon laskee alas, näyttö pimenee eikä viesti enää näy näytöllä uudelleen kun näyttö nostetaan silmien eteen.
Älykellomaiset ominaisuudet on pidetty kohtuullisina, mikä osaltaan näkyy rannekkeen virrankestossa. Charge 2:ssa riittää potkua yhdellä latauksella jopa viideksi päiväksi. Se on erinomainen suoritus. Varsinaiset älykellot kuten Apple Watch selviävät yleensä korkeintaan pari päivää yhdellä latauksella. Markkinoilta löytyy toki myös poikkeuksia, parempaan suuntaan.
Pari isoa puutetta
Charge 2 on kokonaisuutena lähes täydellinen aktiivisuusranneke. Sen pari isompaa puutetta kuitenkin pudottavat arvosanaa.
Rannekkeessa ei ole omaa gps-vastaanotinta, joten se ei ole paras valinta juoksijalle. Toisaalta aktiiviselle kuntoilijalle löytyy parempia vaihtoehtoja urheilukelloista, esimerkiksi Suunnon, Polarin, TomTomin tai Garminin valikoimista.
Ikävä asia on myös musiikkisoittimen puuttuminen. Charge 2:lla musiikin soittaminen ei onnistu, toisin kuin monella muulla Fitbitin fitnessrannekkeella.
Ulkoisesti Charge 2 tarjoaa karkkia silmälle ja rannekkeen käyttömukavuus on kohdallaan. Laitteen 160 euron hinta ei ole edullinen, mutta perusteltavissa aikaisemmin mainituilla ominaisuuksilla.