Kuva: Shutterstock

Unohditko suoristaa ryhtisi? Terveyshyödyt, joiden takia asennon korjaaminen kannattaa heti

19.02.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Kiinnittämällä huomiota ryhtiisi ehkäiset esimerkiksi päänsärkyä ja väsymystä.

Hyvä ryhti voi ehkäistä monenlaisia terveysongelmia, kuten esimerkiksi lihas- ja nivelkipuja. On kuitenkin tavallista, että erityisesti niskan, selän ja olkapäiden asennon korjaaminen pitkän työpäivän aikana voi unohtua ja seurauksena saattaa olla kipeytyneiden lihasten lisäksi esimerkiksi päänsärkyä ja väsymystä.

Prevention-sivusto haastatteli asiantuntijoita ja listasi terveyshyödyt, jotka ryhdin korjaaminen tuo välittömästi mukanaan.

1. Olosi on energisempi

Huono ryhti voi heikentää kehon hyvinvointia monella eri tapaa. Yksi yleisin seikka, johon huonossa ryhdissä seisominen vaikuttaa välittömästi, on hengitys ja sen vaikeutuminen.

- Hyvässä ryhdissä seisominen edistää pallean toimintaa. Tämä tekee hengittämisestä helpompaa ja vaivattomampaa, kertoo fysiatri Alynn Dukart.

Tehokas hengitys säätelee hyvin hapen ja hiilidioksidin virtausta kehossamme. Nämä tekijät puolestaan vaikuttavat siihen, kuinka energiseksi tunnet itsesi.

2. Poltat enemmän kaloreita

Ryhdin suoristaminen tekee hyvää myös verenkierrolle, ja voikin saada hien virtaamaan paremmin esimerkiksi kuntosalilla.

- Ryhdikkyys parantaa verenkiertoa, jolloin hapenottokyky kasvaa. Tämä saa treenin tuntumaan kevyemmältä, kertoo personal trainer Henry Halse.

Lisäksi hyvä ryhti saa nivelet parempaan asentoon, jolloin raskaiden, enemmän kaloreita polttavien liikkeiden tekeminen on helpompaa kuin sellaisella henkilöllä, joka ei kiinnitä huomiota ryhdikkyyteensä.

3. Päänsäryt vähenevät

Jos kärsit toistuvista päänsäryistä, syyllinen kipujen taustalla voi löytyä ryhdistäsi. Erityistä huomiota kannattaakin kiinnittää pään ja olkapäiden asentoon.

- Jännityspäänsärky johtuu usein kireästä niskasta, yläselästä ja leukalihaksista. Myös eteenpäin kääntyneet olkapäät aiheuttavat tätä, kertoo Dukart.

- Ajan myötä lihasjäykkyys ja kipupisteet alkavat vaivata kokoaikaisesti. Tämä voi johtaa säteilevään päänsärkyyn, hän jatkaa.

Dukartin mukaan tulisi erityisesti ottaa huomioon se, että olkapäät ovat samassa linjassa korvien kanssa. Tällä keinolla varmistat sen, että hartiasi pysyvät ryhdissä eivätkä olkapääsi ole kääntyneenä liiaksi eteenpäin.

4. Tekee hyvää nivelillesi

Huono ryhti voi tehdä tuhoa myös nivelissäsi. Esimerkiksi niskan kumara asento aiheuttaa merkittävästi ylimääräistä painoa olkaniveliin, kaulaan ja niitä ympäröiviin lihaksiin.

- Tämä altistaa sinut kivulle ja loukkaantumisille, toteaa Dukart.

Suorista siis niskasi erityisesti silloin, kun käytät älypuhelinta tai vietät pitkiä aikoja tietokoneen ääressä.

5. Stressi vähenee

Aucklandin yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan hyvässä ryhdissä istumalla voit lieventää myös stressiä. Tutkimukseen osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin suorittamaan tehtävä, joka kohottaa kehon stressitasoa. Ensimmäinen ryhmä suoritti tehtävät ryhdikkäässä asennossa, kun taas toiset saivat retkottaa rentoina.

Testin jälkeen ensimmäinen ryhmä raportoi olonsa tuntuvan innostuneelta, jännittyneeltä ja vahvalta. Toinen, ryhdittömämpi ryhmä puolestaan tunsi olonsa pelokkaaksi, vihamieliseksi, hermostuneeksi, hiljaiseksi, lamaantuneeksi ja passiiviseksi sekä väsyneeksi.

Tutkijat totesivat, että hyvässä ryhdissä istuminen stimuloi paremmin fysiologisia tekijöitä, kuten verenpainetta ja stressisietokykyä. Huono ryhti puolestaan voi vaikuttaa siihen, kuinka hormoni- ja hermojärjestelmät toimivat, vaikuttaen myös yleiseen mielialaamme.

Lue myös: 8 helppoa tapaa, jotka kohottavat itseluottamustasi välittömästi - ota käyttöön jo tänään

Lue myös: Naksuvat polvet viittaavat kivuliaaseen terveysriskiin tulevaisuudessa

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat