Aineenvaihduntaa koskevat yleiset myytit kumottiin – oletko sinäkin uskonut?
Uutisoimme aiemmin oireista, jotka voivat kieliä hidastuneesta aineenvaihdunnasta. Pääset lukemaan uutisen tästä.
Nyt Pure Wow -sivusto on kumonnut pinttyneimmät, aineenvaihdunnan toimintaa koskevat myytit. Ravitsemusterapeutti Samantha Cassetty kertoi julkaisulle, mitä uskomuksista todella tulisi ajatella.
Myytti 1: Et voi tehdä mitään aineenvaihdunnan toiminnan muuttamiseksi
Pinttyneen uskomuksen mukaan ihmisellä joko on nopea tai hidas aineenvaihdunta, eikä asiaan voisi juurikaan itse vaikuttaa. Cassetty kuitenkin kumoaa tämän väittämän välittömästi. Perusterve ihminen voi vauhdittaa aineenvaihduntansa toimintaa liikuntaan ja ruokavalioon keskittymällä.
Aerobisen liikunnan lisäksi myös kuntosalitreenaus kannattaa.
- Jos treenisuunnitelmasi sisältää voimaharjoittelua, saat pienen boostin myös aineenvaihdunnallesi.
Myös puhtaaseen ja terveelliseen ruokavalioon keskittyminen pitää aineenvaihdunnan paremmin käynnissä. Erityisesti dieetillä ollessa olisikin siis hyvä jättää prosessoidut einesruuat kaupan hyllylle.
Myytti 2: Hoikilla ihmisillä on nopea aineenvaihdunta
Aineenvaihdunnan toiminnan vilkkaus ei aina katso sitä, minkä kokoinen ihminen on.
- Aineenvaihdunnan toimintaan vaikuttavat peruselintoimintosi ja se, kuinka paljon painoa kehosi joutuu kannattelemaan liikkeessä, Cassetty selittää.
- Tästä syystä painavammalla ihmisellä voi palaa runsaammin kaloreita, sillä keho kannattelee suurempaa massaa, hän jatkaa.
Myytti 3: Aineenvaihdunta toimii, kunhan vain syöt hyvin ja treenaat
Vaikka ruokavaliolla ja liikunnalla on hyvin tärkeä rooli aineenvaihdunnan toiminnan kannalta, myös riittävä lepo on kolmas ja yhtä tärkeä tekijä tässä kokonaisuudessa.
- Univajeen on todettu vaikuttavan kehon aineenvaihdunnan toimintaan. Jo yksi huonosti nukuttu yö häiritsee hormonitoimintaa ja lisää ruokahalua.
- Viikon univaje vaikuttaa vielä voimakkaammin aineenvaihduntaan ja uniongelmien jatkuessa pitkään on mahdollista, että altistut myös lihomiselle ja muille terveysongelmille, Cassetty muistuttaa.
Lue myös: Treenaaja tiesitkö? Kehon antamat hälytysmerkit, joita ei koskaan tulisi ohittaa liikunnan aikana
Lue myös: Lisää liikuntaa päiviisi ilman kuntosalilla hikoilua - 11 vinkkiä, jotka sopivat jokaiselle
Lähde: Pure Wow