Paineluelvytyksen voi rytmittää klassikkobiisien avulla - seitsemän hyvää esimerkkiä
Maailmanlaajuista elvytyspäivää vietetään 16. lokakuuta. Sen tarkoituksena on muistuttaa, että jokainen meistä voi pelastaa hengen. Vaikka ei olisikaan käynyt EA-kurssilla tai harjoitellut elvyttämistä, tärkeintä on yrittää auttaa parhaansa mukaan, sillä paineluelvytys pitää autettavan verenkiertoa yllä siihen asti, kun ensihoitajat saapuvat paikalle. Myös hätäkeskuspäivystäjä osaa neuvoa elvytyksen aloittamisessa, jos on siitä epävarma.
Nähdessäsi elottoman oloisen henkilön, tarkista ensin hengittääkö hän. Soita 112. Jätä puhelin kaiuttimelle ja seuraa hätäkeskuspäivystäjän ohjeita. Mikäli henkilö on eloton, aloita elvytys.
Miten?
Ensin katso, että henkilö on selällään. Avaa henkilön hengitystie päätä ojentamalla, kohottamalla leuankärjestä.
Elvytyksessä käytetään rytmiä 30:2. Aseta kämmen keskelle autettavan rintalastaa ja laita toinen käsi alemman päälle. Paina rintalastaa alaspäin 30 kertaa. Jatka puhaltamalla 2 kertaa.
Katso, että hengitystie on edelleen auki. Paina sormilla autettavan sieraimet kiinni. Peitä suulla autettavan suu ja puhalla 2 kertaa rauhallisesti. Jatka rytmillä 30:2, kunnes ensihoitajat ottavat vastuun tai autettava virkoaa.
Muista, että myös paineluelvytys on parempi kuin ei mitään. Älä jätä elvyttämättä, jos et pysty tai halua antaa suusta suuhun -elvytystä.
On olemassa monia kappaleita, joiden tahtiin on helppo rytmittää paineluelvytys. Näin tositilanteessa ei tarvitse miettiä rytmiä sen enempää, vaan voi miettiä kappaleen rytmiä ja painella elvytettävän rintakehää sen tahtiin.
Voit katsoa muutamia esimerkkejä kappaleista alapuolelta.
Myös suomalaisen Anna Abreun kappaletta Lusikat voi miettiä elvyttäessä. Anna itse nosti asian esille Instagram-tilillään.
"Tiesitkö, että mun biisi Lusikat voi pelastaa ihmishenkiä? Sillä on sama 100-120bpm syke, jota tarvitaan elvytykseen sydänpysähdyksen yhteydessä."
Lue myös: Venyttele keho yöunia varten - viisi liikettä, jotka kannattaa ottaa tavaksi
Lue myös: THL: Suomalaisten alkoholinkulutus väheni koronakeväänä, ryhmät, jotka muuttivat kulutustaan eniten
Lähde: Daily Mail, Punainen Risti, Punainen Risti