Kuva: Shutterstock

THL: Suomalaiset ovat vähentäneet alkoholinkäyttöään - yksi ryhmä käyttää yhä runsaasti

05.11.2023 18:15 - Minttu Tikkanen

Eniten alkoholia käyttävät edelleen miehet.

Suomalaisten säännöllinen alkoholinkäyttö on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n mukaan vähentynyt viime vuosina selvästi.

Alkoholia viikoittain käyttävien määrä on laskenut vuosien 2016-2023 aikana miehillä 52 prosentista 48 prosenttiin ja naisilla 29 prosentista 22 prosenttiin.

Tilastotiedot käyvät ilmi THL:n Juomatutkimuksesta, jota se on toteuttanut kahdeksan vuoden välein jo vuodesta 1968 saakka. THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä kommentoi tiedotteessa, että suunta on positiivinen. Hän uskoo tärkeää painoarvoa olevan myös yhteiskunnallisilla säädöksillä, jotka kannustavat käyttämään alkoholia vain maltillisesti.

"Alkoholinkäytön väheneminen on hyvä asia väestön terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hyvän kehityksen jatkumista on tarpeen tukea haittoja vähentävin alkoholipoliittisin keinoin, jotka hillitsevät alkoholijuomien saatavuutta ja kulutusta – eli säilyttämällä nykyiset kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajat ja alkoholijuomien korkea verotus", Mäkelä sanoo.

Miehille maistuu eniten

Tutkimuksesta kävi ilmi myös, että miehet käyttävät alkoholia yhä enemmän kuin naiset. Kaikista väestöryhmistä eniten alkoholia käyttivät tutkimuksen mukaan 55–69-vuotiaat miehet. Heidän ryhmästään valtaosa, 62 prosenttia käyttää alkoholia vähintään kerran viikossa ja 11 prosenttia jopa neljästi viikossa tai enemmän.

Myös kokonaan raittiita on miesten joukossa edelleen vähemmän kuin naisia, noin 10 prosenttia kun taas naisia väestöstä on noin 14 prosenttia.

Juominen on yhä humalahakuista

Suomalaiset ovat yhä humalahakuisia alkoholinkäyttäjiä. Se tarkoittaa, että alkoholia käytetään usein kerralla paljon eli THL:n määritelmän mukaan kuusi annosta tai enemmän. Humalahakuinen juominen ei myöskään ole vähentynyt väestötasolla samaa tahtia alkoholin kokonaiskulutuksen kanssa. 

Nuorten vähenevä alkoholinkäyttö näyttää THL:n tutkimuksessa kuitenkin pitävän ainakin osittain paikkansa. Nuorten eli 20–34-vuotiaiden yli kuuden annoksen kuluttaminen kerralla on vähentynyt, mutta muissa ikäryhmissä kuten keski-ikäisillä miehillä se on jopa lisääntynyt. Raju humalakulutus eli 13 alkoholiannoksen nauttiminen kerralla oli edelleen yleisintä  20–34 -vuotiaiden ikäryhmässä, koska nuorten juominen pohjautuu usein sosiaalisiin kanssakäymisiin. Ikäluokkien väliset erot näyttivät humalahakuisuudessa kuitenkin tasaantuneen hieman.

Lue myös: Sober curious -ilmiö kasvattaa suosiotaan huimaa tahtia - mikä se on ja mitä sillä tavoitellaan?

Lue myös: MTV: Onko terveydelle haitallisempaa juoda alkoholia päivittäin vähän vai kerralla paljon?

Lue myös: MTV: Onko tipattomasta oikeasti hyötyä pysyvän muutoksen teossa? "Sillä lailla lohdullista"

Kilpailut

Uusimmat