Kuva: Shutterstock

Riski sairastua denguekuumeeseen myös Euroopassa kasvaa

15.01.2024 14:15 - Minttu Tikkanen

Tautia on tavattu jo Etelä-Euroopassa.

Trooppisen ilmaston maissa tavattu Denguekuume on viime vuosina yleistynyt kovaa vauhtia myös Euroopassa, sillä tautia levittäviä tiikerihyttysiä tavataan tätä nykyä myös Etelä-Euroopassa.

Denguekuume on ylipäätään maailmanlaajuisesti yleistynyt ilmastunmuutoksen ja kaupungistumisen myötä, kertoo asiasta Suomen Rokotepalvelu. WHO:n arvio puolestaan on jopa 100-400 miljoonaa sairastunutta vuosittain. Denguekuume onkin trooppisista maista palaavien matkailijoiden yleisin kuumetauti malarian jälkeen.

Huolestuttavan tilanteesta tekee, että enää tartunnat eivät Euroopassa ilmene vain matkoilta palaavilla turisteilla, vaan myös kotoperäisten tartuntojen määrä on pompsahtanut reilusti ylöspäin. Esimerkiksi vuonna 2022 Ranskassa määrä kasvoi kymmenillä kotoperäisillä tartunnoilla.

Euroopassa tautia on aiemmin yritetty torjua kovin keinoin. Tartuntojen yleistyttyä Ranskassa, sulkivat viranomaiset ensimmäistä kertaa esimerkiksi joitakin katuja Pariisissa hävittääkseen tautia kantavat tiikerihyttyset. Myös Suomessa denguekuumetta on diagnosoitu, vuosittain se löydetään noin 35-100 potilaalta.

Uusi rokote markkinoilla

Dennguekuumeen oirekuva voi vaihdella suurestikin, sillä taudista tavataan neljää eri alalajia. Yhteen sairastuminen antaa immuniteetin vain yhdelle, eli sama henkilö voi yhä sairastua kolmeen muuhun alalajiin. Osa potilaista selviää pelkällä kuumeella, mutta varsinkin mahdollisella toisella kerralla sairastuessa riski vakavaan dengue-verenvuotokuume-sokkioireyhtymään kasvaa. Sairastuessa on aina hakeuduttava sairaalahoitoon, sillä se ehkäisee kuolemantapauksia merkittävästi.

Nykyisin denguekuumetta vastaan annettava rokote on saatavilla myös Euroopassa. Aiemmin sitä annettiin vain korkean riskin alueilla, mutta uusi rokote sai myyntiluvan vuonna 2022. Suomen Rokotepalvelun vastaava lääkäri Jukka Vakkila kommentoi tiedotteessa, että rokotteen kysyntä tullee kasvamaan.

“Ilmastonmuutoksen myötä denguevirusta levittävät hyttyskannat leviävät aiempaa laajemmalle alueelle, joten tehokas denguerokote tulee suureen tarpeeseen. Maapallon väestöstä jo 50 % on jatkuvasti alttiina viruksen aiheuttamalle taudille ja sen komplikaatioille. Denguerokotteen kehittäminen on ollut tavallista hankalampaa, koska immuunivasteen ja denguetartunnan vuorovaikutus on monimutkainen. Markkinoille tullut rokote on tehokas suojaamaan tartuntoja ja erityisesti vaikeaa hengenvaarallista tautimuotoa vastaan ja sen sivuvaikutukset ovat vähäiset. Denguekuumeen ja immuunivasteen monimutkaisen vuorovaikutuksen takia on kuitenkin erityisen tärkeää, että kahden rokotteen rokotesarjaa ei jätetä kesken. Pääsääntö on, että molemmat rokotteet tulee ottaa ennen matkaa. Tästä vaatimuksesta voidaan poiketa vain painavasta syystä.”

Lue myös: WHO tarkkailee Kiinassa äkkiseltään levinneitä keuhkokuumetapauksia - lisätietoja tarvitaan

Lue myös: WHO: Ebolaan verrattu Marburgin tauti leviää Guineassa

Lue myös: Matkasairaudet ovat jälleen yleistyneet - suojautuminen olisi yksinkertaista, mutta usein unohtuu

Lähteet: Rokotepalvelu, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat