Kuva: Shutterstock

Koronarokotteita voi jatkossa saada apteekista

12.07.2024 14:15 - Vilma Toikka

Uudistuksella pyritään parantamaan muun muassa koronarokotteiden saatavuutta.

Ensi syksynä koronarokotteita voi saada apteekeista ja työterveydestä, selviää sosiaali -ja terveysministeriön tiedotteesta. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan uudistuksella pyritään parantamaan koronarokotteiden saatavuutta ja täydentämään hyvinvointialueiden toteuttamaa ikääntyneiden ja riskiryhmien maksutonta rokottamista.

- Tämä toivottu muutos on yksi täydentävä keino, kun pyrimme sujuvoittamaan ensi syksyn rokotuskierrosta, Grahn-Laasonen kertoo.

Vuoden 2021 alussa tuli voimaan laki valtiontakuusta koronarokotteen vakuuttamiseksi. Lain mukaan valtioneuvosto voi myöntää valtiontakuun vakuutusyhtiön antamalle henkilövakuutukselle siltä osin kuin siitä korvataan koronavirusrokotteiden aiheuttamia henkilövahinkoja.

Aiemmin vakuutustakuu on myönnetty vuodelle 2024, takuu kattaa vakuutusyhtiön lääkevahinkovakuutuksesta korvattavat koronavirusrokotteiden aiheuttamat henkilövahingot, jotka aiheutuivat Euroopan Unionin yhteishankintamekanismin kautta hankituista koronavirusrokotteista.

Uusi takuu mahdollistaa sen, että Lääkevahinkoyhtiö voi vakuttaa lisäksi sellaiset henkilövahingot, jotka ovat saattaneet aiheutua koronavirusrokotteista, jotka ovat Suomessa laillisia ja joita ei ole hankittu Euroopan Unionin yhteishankintamekanismin kautta.

Vahinkoa kärsineelle vakuutuskorvausten maksamisesta vastaa aina vakuutusyhtiö. 

Lue myös: Yksi ryhmä jättää muita useammin koronarokotuksen ottamatta, kertoo THL

Lue myös: Paloiko iho auringossa? Näistä merkeistä tiedät, että on aika mennä lääkäriin

Lähde: Sosiaali -ja terveysministeriö

Kilpailut

Uusimmat