Kuva: Shutterstock

Apinarokosta siirrytään käyttämään uutta nimeä

26.08.2024 14:15 - Minttu Tikkanen

Uudella nimellä pyritään vähentämään stigmaa.

Muun muassa Afrikassa parhaillaan leviävästä apinarokosta siirrytään käyttämään uutta nimeä m-rokko. Nimi viittaa viruksen englanninkieliseen nimeen mpox, jolla on myös korvattu aiempi nimi monkeypox.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) käyttävät jatkossa vain nimeä m-rokko tai suomenruotsiksi m-koppor. Maailman terveysjärjestö WHO linjasi jo loppuvuodesta 2022, että taudinaiheuttajavirusta olisi syytä kutsua monkeypox-termin aiheuttaman stigman vuoksi m-poxiksi. Myös Suomessa uuteen nimeen siirrytään samasta syystä.

- Myös Suomessa apinarokko-sanaa on käytetty leimaavasti. On tärkeää päästä eroon nimen aiheuttamasta stigmasta ja häivyttää sana apina tai siihen viittaava kirjain a. Tämän vuoksi käytämme taudista vastedes nimitystä m-rokko, emmekä esimerkiksi nimitystä a-rokko, kommentoi THL:n tiedotteessa ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg

Lisäksi taudinaiheuttajaviruksesta voidaan jatkossa käyttää myös lyhennettä MPXV, joka viittaa englanninkieliseen sanaan monkeypox virus.

Apinarokko nimettiin alun perin siksi, että virus löydettiin vangituista apinoista. Apinakin on kuitenkin ihmisen tavoin vain viruksen satunnainen isäntä. Yleisimmin virusta tavataan arvioiden mukaan pienjyrsijöillä.

Lue myös: Voisiko apinarokko levitä Euroopassa? Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus linjaa

Lue myös: Tuhkarokkoaltistumiset lisääntyvät - nyt myös terveysasema tiedottaa mahdollisesta altistuksesta

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat