Joka neljännellä suomalaisella kohonnut riski työuupumukseen: "Työn imun tasossa ei ole juhlimista"
Suomalaisista joka kymmenes on todennäköisesti työuupunut ja joka neljännellä työuupumuksen riski on kohonnut. Asiasta kertoo Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -seurantatutkimus.
Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan työhyvinvoinnin heikkeneminen näkyy sekä halussa että kyvyssä tehdä työtä.
- Työn imun tasossa ei ole juhlimista. Jos kerran viikossa on kiva mennä duuniin ja kokee työnsä tärkeäksi, niin työ ei ole enää voimavara, joka kantaa arjessa, Hakanen sanoo.
Työuupuneiden määrä on kasvussa, kun verrataan vuoden 2019 tehtyyn työhyvinvoinnin tutkimukseen. Kesällä 2024 todennäköisesti työuupuneita oli 10 prosenttia, kun viisi vuotta aiemmin luku oli 6 prosenttia.
Työterveyslaitoksen erikoistutkija Janne Kaltiainen sanoo, että vaikka työntekijä olisi todennäköisesti työuupunut, ei se välttämättä estä työntekoa kokonaan. Tällöin uupunut henkilö kokee kuitenkin toistuvasti työuupumusoireita.
- Selvitäkseen töistä hänen on ponnisteltava entistä enemmän, ja muu elämänlaatu kärsii. Havaittu kasvu on huolestuttavaa, koska juuri tässä ryhmässä on suurin riski joutua pitkillekin sairauslomille kohtuuttoman työkuormituksen takia, Kaltiainen kertoo.
Todennäköinen työuupumus on lisääntynyt eritoten niillä, jotka työskentelevät esihenkilö- ja johtotehtävissä. Koronapandemia on tuonut merkittävän muutoksen nousuun, sillä määrä on kolminkertaistunut pandemian jälkeen. Kaltiaisen mukaan muutokset työssä ovat tuoneet uudenlaisia haasteita johtamistyöhön.
- Samalla havaitsemme, että johtajien toiveikkuus oman työnsä tulevaisuudesta on heikentynyt. Onkin tärkeää, että myös johtajat saavat työhönsä riittävästi tukea.
Etätyössä työuupumuksen oireet yleisempiä
Yli 75 prosenttia etänä työskentelevistä kokee muita enemmän yksinäisyyttä. 34 prosenttia vastanneista koki itsensä yksinäiseksi ja kaikista kyselyyn vastanneista 28 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Enintään puolet ajasta etänä työskentelevistä 26 prosenttia ja lähityössä 25 prosenttia.
- Yksinäisyyden kokemuksissa havaittiin kasvua viime vuoteen. Tämä on onneksi asia, jota voidaan torjua myös työpaikoilla esimerkiksi mahdollistamalla kohtaamisia, joissa tulemme nähdyiksi ja arvostetuiksi, sanoo Kaltiainen.
Myös kognitiivisten häiriöiden ja työhön kyllästymisen havaittiin kasvaneen niillä, jotka tekevät etä- ja hybridityötä. Hakasen mukaan etätyön positiivinen puoli on pienemmässä kuormituksessa, kun työ-matka jää pois päivistä.
- Tämänhän pitäisi näkyä työhyvinvoinnin nousuna, ja monien etätyötä tekevien subjektiivinen kokemus on myönteinen. Näyttää kuitenkin siltä, että etätyön hintana menetetään meille kaikille tärkeitä myönteisiä voimavaroja ja seurauksena onkin heikentynyt työhyvinvointi, Hakanen sanoo.
Tutkimuksen mukaan epävarmuus oman työn tulevaisuudesta on yksi merkittävin tekijä työn kuormittavuudessa ja sen on nähty myös lisääntyneen. Kaltiainen täsmentääkin, että odotukset tulevaisuutta kohtaan vaikuttavat omaan tämän hetkiseen hyvinvointiin.
- Onkin tärkeää, että työpaikoilla on reilua kohtelua, yhteisiä keskusteluja ja tukea, jotta emme jäisi yksin epävarmoina aikoina. Näin voidaan torjua epävarmuuden kielteisiä vaikutuksia, Kaltiainen sanoo.
Lue myös: Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulovaikeudet lisääntyneet - moni pelkää, ettei ruokaan ole varaa
Lue myös: Konkurssin keskeyttämät katutyöt jatkuvat viimein Helsingissä - katso uusi aikataulu
Lue myös: Uudenlainen pornokiristys saapui Suomeen
Lähde: Työterveyslaitos