Kuva: Shutterstock

Terveystrendi lupaa virkistyneitä aamuja – tätä mieltä asiantuntija on nenä- ja suuteipeistä

29.03.2025 10:15 - Nina Turunen

Nenä- ja suuteipit lupaavat muun muassa vähentää kuorsausta, parantaa unenlaatua, ja sitä myöten lisätä suorituskykyä ja tarkkaavaisuutta.

Viime aikojen hyvinvointi- ja terveystrendinä on ollut nenän ja suun teippaaminen yöksi. Nenäteippien tarkoituksena on avata sieraimia, jotta ilmanvirtaus paranee, tukkoisuus helpottuu ja kuorsaus vähenee. Valmistajat lupaavat niiden parantavan unenlaatua, edistävän palautumista sekä lisäävän suorituskykyä ja tarkkaavaisuutta.

Selvitimme asiaa ja kysyimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partoselta, onko nenä- ja suuteippien käyttö tie levollisempaan ja palauttavampaan uneen.

– Nenäteippi voi helpottaa hengitystä ja vähentää kuorsausta, mutta se ei paranna unenlaatua. Myöskään palautuminen, suorituskyky tai tarkkaavaisuus eivät teipin avulla kohene, Partonen toteaa.

Jos sieraimet teippaa ammolleen joka yö, voisiko siitä aiheutua kosmeettista haittaa sieraimien kokoon tai muutoksia nenän rakenteisiin? Tähän Partosella on selkeä vastaus:

– Nenän rakenteet eivät muutu pysyvästi nenäteipin käytöstä.

Suun ja nenän hengityksellä on väliä – mutta onko teippaaminen ratkaisu?

Suun kautta hengittämisen vaikutukset on tiedetty jo pitkään. 

Kuorsaaminen syntyy sekä suun että nenän kautta hengitettäessä, ja ilmavirta kuivattaa limakalvoja. Suun kautta hengittäessä suu kuivuu, ja nenähengitys puolestaan voi kuivattaa nenää. Tästä syystä osa terveysintoilijoista teippaa myös suunsa, pyrkien edistämään nenähengitystä, sillä nenän limakalvot suodattavat ja kosteuttavat hengitysilmaa tehokkaammin kuin suu.

Suun kautta hengittäminen yhdistetään muun muassa suun terveyden ongelmiin ja kuorsaukseen, joka puolestaan voi toisinaan liittyä uniapneaan. Uniapnea heikentää unenlaatua ja aiheuttaa esimerkiksi päiväväsymystä. Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni puolestaan kertoi vuonna 2018 Ylelle, että lapsilla pitkäaikainen suuhengitys voi myös vaikuttaa leukojen ja hampaiden kehitykseen. 

Teippaamisella voi kuitenkin olla myös haittapuolia. Vaikka tuotteita markkinoidaan unenlaadun parantajina, ne voivat joissain tapauksissa jopa heikentää sitä.

– Jos ylähengitystiet ovat ahtaat, nenä- ja suuteippien käytöstä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, Partonen varoittaa.

Jos hengitys vaikeutuu yön aikana, unen katkonaisuus lisääntyy, uni jää pinnalliseksi eikä virkistä. Tämä voi johtaa päiväväsymykseen ja lisätä tarvetta torkuille, jotka puolestaan voivat entisestään heikentää yöunta. Kierre, jossa huonosti nukutut yöt ja päiväväsymys ruokkivat toisiaan, voi pahentaa unen ongelmia entisestään.

Lue myös: 'Vauriot kestävät koko loppuelämän' - Ihotautilääkäri kertoo, miksi iho pitää suojata myös keväällä

Lue myös: Norovirus tarttuu erittäin helposti - vinkit ehkäisyyn

Lähteet: Yle, BBC Science Focus

Kilpailut

Uusimmat