Suomalaisten suuri huoli: Riittääkö työeläke terveydestä huolehtimiseen?

09.07.2013 11:30 - Katariina Näreaho

Tuore kyselytutkimus selvitti, mikä suomalaisia huolettaa eniten työelämän päätyttyä. 52 prosenttia vastaajista uskoo jäävänsä pois työelämästä 63-66-vuotiaana.

Pankkiiriliike Alexandrian tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisista lähes puolet (45 %) on jo pohtinut työelämän jälkeistä tilannetta oman taloutensa hoidossa. Heidän suurin huolensa työeläkkeen osalta on se, riittävätkö varat omasta terveydestä huolehtimiseen. Näin kertoi 44 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Oman terveytensä lisäksi suomalaiset haluavat huolehtia läheisistään läpi elämän. 30 prosenttia vastaajista kertoi kantavansa huolta lasten ja lastenlasten taloudellisesta tukemisesta ja sen vähenemisestä. Vasta kolmas huolenaihe liittyy omiin matkustusmahdollisuuksiin ja niistä luopumiseen tai mahdollisuuksien vähenemiseen. Näin vastasi 28 prosenttia vastaajista.

Muita asioita, jotka huolettavat suomalaisia oman taloutensa hoidossa työelämän jälkeen ovat: omasta asunnosta luopuminen tai vaihto halvempaan (23 %), ruoan tasosta tai ulkona syömisestä tinkiminen (19 %), kodin hankintojen vähentäminen (17 %) ja harrastuksista luopuminen tai niiden vähentäminen (15 %).

Nuoret aikuiset eivät tiedä työeläkkeensä määrää

65 prosenttia vastaajista uskoo tietävänsä tarkasti tai jokseenkin tarkasti paljonko on itse tähän mennessä kerryttänyt työeläkettä. Enemmistö tähän vastanneista oli miehiä.

Mitä vanhempi vastaaja, sitä paremmin oman työeläkkeen määrä on tiedossa. Yli 50-vuotiaista jo 76 prosenttia tietää työeläkkeensä määrän. 25-29-vuotiaista taas vain 45 prosenttia.

Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa kesäkuussa 2013. Kyselytutkimukseen vastasi 1273 suomalaista 25-60-vuotiasta kuluttajaa.

Kilpailut

Uusimmat