IL: Äidit paapovat poikiaan armeijan leivissäkin
Iltalehti tiedusteli, kuinka vanhemmat yrittävät ulottaa vaikutusvaltansa eri varuskuntiin. Osa äideistä ja isistä nimittäin ei näe syytä lopettaa lapsensa asioiden hoitamista, vaikka jälkipolvi onkin siirtynyt armeijaan itsenäistymään ja kasvamaan aikuiseksi.
Moni äiti ja isä soittaa varuskuntaa tiedustellakseen, kuinka usein palvelusaikana pääsee lomille. Etenkin viikonloppulomat askarruttavat.
Lehden mukaan vanhemmat haluavat vaikuttaa etenkin lastensa loma-aikoihin. Moni soittaa varuskuntaan kysyäkseen, onko nuoren mahdollista päästä perheen suunnittelemalle lomamatkalle tai sukulaisten juhliin. Porin Prikaatin kompanian päällikkö Hannu Pietilä kertoo Iltalehdelle, että vapaita kyllä myönnetään, mikäli se on mahdollista. Toisinaan anottua lomaa ei kuitenkaan saa.
Vapaita pyydetään myös lapsen harrastuksia varten. Osa alokkaista on harrastanut koko pienen ikänsä jotakin urheilulajia, eikä varusmiespalveluksen haluta olevan este tälle. Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö Kari Partinen pitää tätä täysin ymmärrettävänä. Hannu Pietilä puolestaan kertoo, että yhteydenottoja ei tule pelkästään vanhemmilta vaan toisinaan myös suoraan urheiluseuroista.
Osa vanhemmista haluaa tehdä varsukunnalle selväksi oman lapsensa erityisosaamiset. Jos nuori on esimerkiksi taitava autonkuljettaja, halutaan tästä kertoa. Hämeen rykmentin esikuntapäällikkö Harri Savolaisen mukaan vanhemmilla on toisinaan omaa kunnianhimoa lapsensa tulevaisuuden suhteen. Tämä voi näkyä yhtälailla armeijassa kuin kouluelämässä ja harrastuksissakin.
- Heillä on tarve tehdä kaikkensa lapsensa eteen, Savolainen kertoo lehdelle.
Loukkaantumistilanteissa osa äideistä ja isistä soittaa varuskuntaan tentatakseen, kuinka onnettomuus tapahtui. Oliko alueella kenties puuttelinen valvonta, entä kohdeltiinko nuorta oikeudenmukaisesti?
- Soittava vanhempi voi pyytää, että älä sitten kerro meidän nuorelle, että minä soitin, Kainuun Prikaatin esikuntapäällikkö Asko Muhonen kertoo.
Vanhempien huoli kasvaa etenkin silloin, kun omaan lapseen ei saada yhteyttä. Osa äideistä ja isistä ei kuitenkaan ymmärrä, että palvelusaikana puhelinten käyttö on kielletty. Palvelusta on aina sekä aamuisin että iltapäivisin. Vapaa-aikana soittaminen ja puhelimeen vastaaminen on sallittu.
Jos nuoresta ei kuulu mitään, soittavat vanhemmat varuskuntaan kysyäkseen tämän kuulumisiaan.
- Vanhemmat eivät nykyään osaa ehkä ajatella, että on paikkoja, joissa kännykkä ei saa olla mukana, tuumaa yliluutnantti Jarkko Piekkari Panssariprikaatista.
Lähde: Iltalehti