Ruokablogisti neuvoi parhaimmat niksit kevyeen leivontaan: "Sokerin määrää on liioteltu"
Korvaa osa rasvasta hedelmäsoseella
Homolka kertoo korvaavansa noin 50 % reseptin rasvasta esimerkiksi omenapyreellä tai hedelmäsoseella. Yleensä leivonnaiset kaipaavat aina jonkin verran rasvaa, joten kaikkea rasvaa ei soseilla ja pyreillä kannata korvata. Reseptin kalorimäärä tippuu kuitenkin huimasti, jos edes osan rasvasta korvaa jollain kevyemmällä vaihtoehdolla.
Homolka myös vinkkaa, että eräässä hänen pikkuleipäreseptissään käytetään voin sijaan muusattua avocadoa. Avocado ei ehkä tiputa leivonnaisen kalorimäärää, mutta ainakin herkun ravintoarvot paranevat avocadon sisältämien hyvien rasvojen ansiosta.
Vaihda osa jauhoista täysjyväjauhoihin
Homolkan mukaan osan vaaleista vehnäjauhoista voi korvata ravintorikkaammilla täysjyväjauhoilla. Älä kuitenkaan liioittele. Joskus leivonnaisen maku saattaa muuttua varsin erikoiseksi, jos täysjyväjauhoja käytetään liikaa.
Vähennä sokeria
Monissa leivontaohjeissa sokerin määrää on liioiteltu. Homolka kertoo vähentävänsä sokerin määrää yleensä automaattisesti noin ¼ osalla alkuperäisestä. Joskus Homolka kertoo korvaavansa sokerin esimerkiksi hunajalla ja vaahterasiirapilla.
Käytä rasvatonta maitoa
Maidon sijaan leivonnaisissa voi käyttää hyvin myös mantelimaitoa. Yleensä maidon korvaaminen vastaavanlaisella, kevyemmällä tuotteella ei tuo merkittävää eroa lopputuotteeseen.
Homolka toteaa, ettei itsekään aina onnistu ensimmäisellä kerralla, vaan leivonnaisten muokkaaminen terveellisimmiksi vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä. Yleensä vaivannäkö kuitenkin kannattaa, joten rohkeasti vain kauhan varteen!
Lähde: Women'sHealth
Joulun alla on paljon illanistujaisia ja pikkujouluja, joissa tulee syötyä liikaa - puhumattakaan parin viikon päässä häämöttävistä juhlapyhistä. Mikä neuvoksi, jos turvottaa? Lähteekö ongelma syömällä - katso juttu täältä.