Neon 2:n villit keikkakokemukset - fanit tarttuvat haaroihin, nimmareita paljaisiin rintoihin
1990-luvun suosikkiyhtye Neon 2 on tehnyt paluun. Yhtye palasi keikkalavoille viime kesänä neljän keikan voimin, ja nyt yhtyeeltä on julkaistu uusi single Itseni kaltainen. Laulaja Jussi Rainion ja kitaristi Rami Alangon luotsaama bändi jatkaa keikkailua ensi vuoden puolella. Bändillä on tiedossa keikkoja ensi kesänä monilla isoilla festareilla, ja luvassa on sekä yhteislaulua vanhojen hittien tahtiin että uuden materiaalin esittämistä.
Keikkayleisön ollessa hurmoksellisessa tilassa käytöstavat välillä pääsevät unohtumaan. Voice.fi kysyi Rainiolta ja Alangolta, ovatko he kokeneet peräti seksuaaliseksi häirinnäksi luokiteltavaa koskettelua yleisön taholta. Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat olleet yksi viime aikojen suurimmista puheenaiheista #metoo-kampanjan nostettua esiin naisten kokeman häirinnän yleisyyden. Miesartisteista Olavi Uusivirta on aiemmin kertonut Voice.fi:lle kokemuksistaan häirinnästä keikoilla.
Jussi Rainio kokee, että esiintyvän artistin on pakko oppia sietämään koskettelua keikkojen aikana.
- Eihän tuolta voi välttyä, jos on esiintyvä artisti. Olen sitä mieltä, että siitä on turha alkaa kiukuttelemaan. Jos olet valinnut tämän työn, joudut kestämään sen. Kyllähän ne kädet käyvät aika levottomina, kun on yleisön lähellä. On väistämätöntä, että silloin lääpitään, Rainio sanoo painokkaasti.
Rainio kertoo, että joskus harvoin joku yleisöstä alkaa jopa kosketella hänen haaraväliään.
- Ihmiset ovat yleensä aika fiksuja ja jättävät genitaaliosaston rauhaan. Näitä tapauksia on äärimmäisen vähän, eikä se mukavalta tunnu. Sitten pitää joko siirtyä kauemmaksi tai antaa kourijalle merkitsevä, nyrpeä katse, Rainio sanoo.
Nimmareita paljaisiin rintoihin
Kitaristin ominaisuudessa Rami Alanko pystyy jättäytymään kauemmas yleisöstä kuin Rainio, joten hänellä ei ole kokemuksia epäasiallisesta koskettelusta.
- Minulla ei ole kokemuksia häirinnästä, ellei häirinnäksi lue sitä, että välillä joutuu kirjoittamaan nimmareita paljaisiin rintoihin. Sitä on tullut tehtyä paljon, Alanko kertoo.
- Pakaroita unohtamatta, Rainio heittää väliin.
Kaksikko ei koe tällaista rintojen ja takapuolen paljastamista ja nimikirjoituksen pyytämistä häirinnäksi. Pikemminkin he pitävät tällaisia tilanteita hämmentävinä.
#Metoo-kampanja on enimmäkseen tuonut esiin naisten kokemuksia miespuolisista ahdistelijoista. Näiden kertomusten valtavan määrän paljastuttua on oletettavaa ja toivottavaa, että miehet ovat nyt alkaneet miettiä omaa käytöstään ja sitä, ovatko he itse saattaneet sanoillaan tai teoillaan syyllistyä häirintään. Neon 2:n laulaja Jussi Rainio on suorittanut tällaista itsetutkiskelua.
- Nyt kun asia on ollut esillä, olen miettinyt, olenko joskus ollut sanallisesti liian provosoiva tai liian rohkeasti liikenteessä. Tällaisia tilanteita on varmasti tullut joskus. En ole todellakaan käynyt kiinni kehenkään, Rainio sanoo.
Rami Alanko ei ole vastaavaa pohdiskelua tehnyt.
- Olen sataprosenttisen varma, etten ole sellainen henkilö, Alanko painottaa.
Lue myös: Paluun tekevä Neon 2: "Tämä into ja energia päästetään taas ulos"