Yle: Levytyssopimus seksiä vastaan - suomalaislaulaja nostaa esiin tarpeen musiikkialan #MeToo:lle
Naisten kohtaaman seksuaalisen häirinnän ja väkivallan esille nostanut #MeToo-liike pyyhkäisi yli maailman syksyllä 2017. Keskustelu lähti liikkeelle elokuva-alan häirintäpaljastuksista, ja sen seurauksena esimerkiksi elokuvamoguli Harvey Weinstein on nyt tuomittu kahdesta seksuaalirikoksesta.
Musiikkialalla #MeToo-keskustelu on jäänyt huomattavasti vähäisemmäksi. Suomessa aihetta sivuttiin Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, kun räppäri Pyhimys paljasti tietävänsä Suomen musiikkipiireistä tapauksen, jossa miesartisti on raiskannut naisen. Pyhimyksen mukaan tällaiset tapaukset on ollut tapana lakaista maton alle.
Nyt iskelmälaulaja Anna Hanski, 49, on kertonut Yle Puheen haastattelussa suomalaisten musiikkipiirien häirintäongelmasta. Nainen kertoo Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen -ohjelmassa, että hän itse ei ole urallaan kohdannut vakavaa seksuaalista ahdistelua, mutta hän on kuullut monen muun alalla toimivan kokemuksista. Hänen mukaansa joillekin naisartisteille on ehdotettu seksiä levytyssopimusta vastaan.
- Minulle ei ole tuolla tavalla käynyt, mutta tiedän monia, joille on ehdoteltu sänkyyn menemisestä lähtien, Hanski kertoo.
Naisen mukaan nämä ehdottelijat toimivat alalla edelleen.
Anna Hanski tunnetaan muun muassa Salatut elämät -ohjelman legendaarisesta tunnuskappaleesta Tunteisiin ja hiteistä Jos et sä soita ja Kotiviini.
"Jumaliste, millaisia ne äijät olivat"
Anna Hanski kertoo itse kokeneensa urallaan alentavaa tytöttelyä ja asiatonta koskettelua.
- Tänä päivänä olisi aivan järkyttävää, jos vanhemmat muusikkomiehet käyttäytyisivät nuorta naista kohtaan niin kuin minua kohtaan käyttäydyttiin. Siihen aikaan kasvaneena tyttönä en pitänyt sitä outona, mutta jälkeenpäin olen miettinyt, että jumaliste, millaisia ne äijät olivat, Hanski sanoo Yle Puheelle.
Anna Hanski uskoo, että popmaailman #MeToo:ta on saatu odottaa, koska vakiintuneita rakenteita ei uskalleta horjuttaa.
- Yhtenäistä rintamaa on vaikea saada, koska saavutetuista eduista on vaikea luopua, eikä tulevia etuja haluta riskeerata, Hanski sanoo.
Anna Hanski kaipaa lisää tasa-arvoa musiikkialalle. Hänen mukaansa alan miehisyys näkyi muun muassa Emma Gaalassa, missä voittajista leijonanosa oli miehiä. Music Finland toteutti vuonna 2017 selvityksen musiikkialan työpaikkojen sukupuolijakaumasta. Kävi ilmi, että erityisesti johtavissa asemissa miehillä on selkeä ylivalta. Musiikkialan hallitusten puheenjohtajista esimerkiksi vain alle 16 prosenttia on naisia.
Muutosta on kuitenkin tapahtumassa. Viime vuosina on nostettu esiin esimerkiksi festareiden esiintyjien vinoutunutta sukupuolijakaumaa. Anna Hanski on uransa aikana nähnyt, miten naisia on tullut alalle enemmän mukaan ja tasa-arvoasioista on alettu keskustella.
Lue myös: IS: Ikivihreästä Salatut elämät -tunnuskappaleesta tuttu Anna Hanski: 'Ei kaipaa enää jättisuosiota'
Lue myös: Brittibändi lupasi esiintyä vain tasa-arvoisilla festareilla: 'Miehet voivat olla liittolaisia'
Lähteet: Yle, Yle, Music Finland