Kuva: Shutterstock

Foreca: Juhannuksen säässä on edelleen monta kysymysmerkkiä

13.06.2024 18:15 - Minttu Tikkanen

Suomen yllä saattaa juhannuksena liikkua joko korkeapainealue tai rankkojakin sateita.

Ennusteet juhannuksen säästä ovat alkukesän mittaan ehtineet muuttua moneen kertaan, eikä täyttä varmuutta näy Forecan sääkartoilla vieläkään.

Lopullinen säätilanne voi riippua siitä, saapuuko Suomen ylle Itä-Euroopasta korkeapaineen alue vai ei. Osa ennusteista pitää korkeapainetta ja helteistäkin säätä todennäköisenä, kun taas osan mukaan korkeapaine kiertäisi Suomen ja juhannuksena voitaisiin nähdä rankkojakin sateita.

– Juhannuksen tienoon ennuste on vielä erittäin epävarma. Itäisen Euroopan ylle on muodostumassa juhannusviikon puolivälissä korkeapaine. Eri ennustemallit ja ennustemalliajot ovat hyvin erimielisiä siitä, kuinka se vaikuttaa Suomen säähän. Osa ennustemalleista vahvistaa korkeapainetta niin, että juhannusviikon torstain ja perjantain tienoilla, ehkä myös juhannuksena meillä olisi korkeapainesäätä ja laajalla alueella hellettä, osa taas pitää korkeapaineen heikompana ja kaukana Suomesta niin, että meille leviäisi kyllä lämmintä ilmaa, mutta myös jopa laajoja rankkasadealueita. Sateet pitäisivät lämpötilat enimmäkseen alle hellelukemien, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Rinne pitää sekä helteistä että sateista vaihtoehtoa tällä hetkellä lähestulkoon yhtä todennäköisinä. Vielä ei siis kannata ilakoida, ennusteen tarkentumista saatetaan joutua odottamaan ensi viikkoon saakka.

– Toistaiseksi kumpikin edellä mainituista juhannuksen tienoon vaihtoehdoista on vielä yhtä todennäköinen – mahdollista on myös, että kumpikaan ei toteudu sellaisenaan. Ennusteet tarkentuvat vasta ajan kuluessa. Todennäköisesti ensi viikon alussa ennusteissa alkaa muotoutua se, millainen suursäätila on Euroopan yllä juhannuksen aikaan. Paikallissääennusteiden tarkentumista saadaan odottaa vielä senkin jälkeen, Rinne jatkaa.

Lue myös: Miltä näyttää heinäkuun sää? Forecalta ensimmäinen ennuste

Lue myös: Mitä suomalaiset terasseilleen haluavat? Kaksi asiaa nousi kyselyssä selkeästi ylitse muiden

Lue myös: Paljonko kesälomaan varataan keskimäärin rahaa? LähiTapiolan kysely selvitti

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat