Kuva: Shutterstock

Älä tee näitä virheitä, jos omistat ilmalämpöpumpun

21.07.2024 10:15 - Vilma Toikka

Kesän helteillä ilmalämpöpumppu on ihana viilennin, pahimillaan ne voivat kuitenkin aiheuttaa mittavaa vahinkoa.

Yhä useampi suomalainen on turvautunut kotona ja kesämökillä ilmalämpöpumppuun tai ilmanviilentimeen. Ilmastonmuutos ja sähkön hinnan suuret vaihtelut ovat saaneet suomalaiset investoimaan ilmanvaihtoa helpottaviin laitteisiin.

Vuosittain ilmalämpöpumput aiheuttavat satoja vahinkoja, kertoo Pohjola Vakuutus. Ilmalämpöpumppu tai viilennin voi aiheuttaa pahimillaan kalliin vesivahingon.

– Vesivahinkojen taustalla on tyypillisesti laitteen vikaantuminen tai asennusvirheitä. Myös siirreltävien viilennyslaitteiden kondenssivesisäiliön ylivuotaminen ja esimerkiksi pölystä ja eläinten karvoista tukkeutunut ilmalämpöpumpun poistoputki aiheuttavat vahinkoja, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo. 

Asiakkaiden vahinkoilmoituksista selviää, että usein ilmalämpöpumpun kondenssivesi on alkanut vuotamaan seinän sisälle tai parkettilattialle, joka on aiheuttanut mittavaa vahinkoa kotona. Veden päästessä lattiarakenteisiin tai seinän sisään, kustannus voi nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. 

- Joissain tapauksissa vuotanut ilmalämpöpumppu on aiheuttanut vahinkoa naapuriasuntoon asti, Kujala varoittaa. 

Liikuteltavien viilentimien aiheuttamat vahingot ovat usein pienempiä, mutta niistäkin maksettavat korvaukset voivat nousta tuhansiin euroihin.

– Silloin tällöin törmäämme tapauksiin, joissa siirreltävän viilennyslaitteen kondenssivesi on ohjattu laitteen säiliön tai viemärin sijaan esimerkiksi ämpäriin. Lämmintä ilmaa viilennettäessä laite tuottaa lyhyessä ajassa paljon vettä. Jos laite unohtuu päälle, isompikin astia vuotaa yli nopeasti, Kujala kertoo. 

Vinkit vahinkojen ennaltaehkäisemiseen:

Kujalan mukaan asennusvaiheessa voi jo ennaltaehkäistä vahinkoja. Ilmalämpöpumpun ja kylmäainetta sisältävän jäähdytyslaitteen asennus- ja sähkötöihin tarvitaan aina urakoitsija, joka on kirjattu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston pätevyysrekisteriin.

- Asennusvirheistä aiheutuneita vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta, Kujala muistuttaa. 

Laitteen huolto pitää myös muistaa säännöllisesti. Ilmalämpöpumppu ja suodattimet tulisi puhdistaa noin kerran kuukaudesssa. Poistovesiletkun toimivuus on hyvä tarkistaa, että vesi pääsee poistumaan kondenssivestiletkusta vapaasti ja ohjautuu ulkona oikeaan paikkaan, kuten viemäriin tai maaperään.

Ilmalämpöpumppua ei kannata lähteä ongelmien ilmetessä itse korjaamaan. On tärkeää muistaa noudattaa valmistajan ohjeita ja tarvittaessa kutsua ammattilainen paikalle. Ammattilaisten suorittamaa huoltua suositellaan muutaman vuoden kuluttua asennuksesta.

– Ongelmatapauksissa kannattaa usein kääntyä suoraan ammattilaisen puoleen. Joissain valitettavissa tapauksissa liian omatoiminen ilmalämpöpumpun omistaja on aiheuttanut tee-se-itse-korjaustoimenpiteillään isoakin vahinkoa, Kujala sanoo.

Myös siirreltävien viilentimien omistajien tulee muistaa pitää laitteesta hyvää huolta. Viilennintä ei saisi koskaan jättää päälle tyhjään asuntoon. Kujala kertoo, että vakavimmat vahingot tapahtuvat, kun laite ehtii vuotaa pidemmän aikaa ilman kenenkään valvontaa.

Lue myös: Onko sinulla tämä tutti käytössä? Vedetään takaisin tukehtumisvaaran takia

Lue myös: Täysin sähköllä kulkeva lento voi olla pian täällä

Lähde: OP Ryhmä

Kilpailut

Uusimmat