Joko olet kuullut kuolinsiivouksesta? Ruotsalaisten suosimalla tavalla luovut turhasta tavarasta
Olet varmaankin kuullut KonMarista, tuosta suositusta tavasta päästä eroon turhista tavaroista ja saada elämäänsä järjestystä. Japanilaisen Marie Kondōn kehittelemällä tavalla on nyt Ruotsista peräisin oleva haastaja, nimittäin kuolinsiivous. Ruotsalainen Margareta Magnusson on kirjoittanut kirjan tästä hieman synkeältä kuulostavasta tavaroiden organisointitavasta.
Kuolinsiivouksessa on yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että ihminen pohtii jokaisen omistamansa tavaran kohdalla, onko siitä kenellekään iloa oman kuolemansa jälkeen. Kuolinsiivousta tehdessä tulee pohtia, onko tavara pelkkä taakka läheisillesi kuolemasi jälkeen, paljastaako se sinusta jonkin salaisuuden, jonka et halua tulevan ilmi vai voisiko kyseisestä esineestä olla iloa jollekin läheisellesi sinun kuoltuasi. Kuolinsiivousta tekevä säilyttää vain ne tavarat, joista omat läheiset voivat hyötyä tai ilahtua oman poismenon jälkeen.
Kuolinsiivouksen idean voi tiivistää yhteen kysymykseen: "Tuleeko kukaan onnellisemmaksi, jos säästän tämän?" Näin se eroaa oleellisesti KonMarista, jossa kysytään, tuleeko itse onnellisemmaksi kunkin tavaran omistamisesta.
Aloita vaatteista
Magnussonin kuolinsiivouskirja Mitä jälkeen jää julkaistiin suomeksi tammikuussa 2017, ja se on käännetty yli 20 kielelle. Brittiläisen Metro.co.uk-sivuston artikkelin mukaan ruotsalaisilla on tapana tehdä kuolinsiivouksia useasti vuodessa. Kuolinsiivousta voi tehdä missä vaiheessa elämää tahansa.
"Kuolinsiivouksessa ei ole kyse kuoleman hitaasta väistämättömyydestä. Enemmänkin siinä on kyse elämästä, sinun elämästäsi, hyvistä ja huonoista muistoista. Hyvät tulee säilyttää, kun taas huonot tulee hävittää", Magnusson kirjoittaa.
Kuolinsiivouksessa pääsee alkuun parhaiten siten, että hävittää ensin tavarat, jotka aiheuttavat kielteisiä tuntemuksia joko itselle tai kuoleman jälkeen mahdollisesti läheisille. Magnusson suosittelee aloittamaan operaation vaatekaapista ja säilyttämään ainoastaan vaatteet, joita voisi kuvitella käyttävänsä kuolemaansa saakka. Vaatteiden jälkeen voi siirtyä valokuviin ja esineisiin, joilla on enemmän tunnearvoa.
Vaikka kuolinsiivous on parhaimmillaan puhdistava prosessi, oman kuoleman ajattelu siivotessa voi käydä myös raskaaksi. Niinpä Magnusson suositteleekin, että kuolinsiivouksen suoritettuaan ihminen palkitsee itsensä jollain, mikä saa arvostamaan elämää.
Lue myös: Kaipaatko lisätilaa kaappeihin? 8 vaatekappaletta, joista on aika luopua heti
Lähteet: Metro.co.uk,Tammi