Kuva: Shutterstock

Nyt on hyvä aika aloittaa parvekeviljely - asiantuntija kertoo, mitä tulee ottaa huomioon

13.04.2025 16:15 - Nina Turunen

Oman sadon kasvattaminen parvekkeella tuo iloa ja tunnetta omavaraisuudesta.

Kevät tekee tuloaan ja samalla monen sormet syyhyävät päästä istutushommiin – mutta entä jos pihaa ei ole? Ei hätää, sillä pienikin parveke tarjoaa oivallisen mahdollisuuden ryhtyä omavaraiseksi pienessä mittakaavassa. Parvekeviljely on paitsi helppoa myös ekologista – eikä vaadi kokemusta tai suurta budjettia.

Kysyimme Marttaliittojen kotipuutarhaan ja luonnontuotteisiin erikoistuneelta johtavalta asiantuntijalta Tiina Ikoselta, mitä kaikkea aloittelijan kannattaa tietää parvekeviljelystä.

Kevään edetessä parvekkeella viljelykausi pääsee hyvään vauhtiin – etenkin Etelä-Suomessa istutukset voi aloittaa jo huhtikuussa. Ikosen mukaan lasitettu parveke tarjoaa suotuisammat kasvuolosuhteet ja mahdollistaa kylvöt hieman aikaisemmin.

- Nyt on hyvä aika kylvää esimerkiksi salaattien ja muiden pienikasvisten siemeniä.

Yöpakkasten tai viileämpien lämpötilojen uhatessa ruukut voi siirtää sisätiloihin suojaan. Jos mielii kasvattaa pidemmän kasvuajan kasveja, kuten tomaattia tai yrttejä, on tärkeää aloittaa ajoissa, sillä Suomen kesä ei aina riitä sadon kypsymiseen ilman ennakointia.

Salaattia, yrttejä ja jopa mansikoita

Aloittelevan viljelijän kannattaa kokeilla parvekeviljelyä kasvattamalla esimerkiksi salaatteja ja mausteyrttejä.

- Salaatit, erityisesti lehtisalaatit ovat erinomainen valinta, sillä ne itävät nopeasti ja tuottavat reilusti satoa pienellä vaivalla. Myös basilika ja maustekirveli sopivat hyvin aloittelijoille, hän vinkkaa.

Myös retiisi viihtyy hyvin parvekkeella, sekä tomaatti- ja mansikka-amppelit ovat paitsi kauniita myös herkullisia. Lämpimällä parvekkeella voi kasvattaa myös salkopapua – varsinkin jos käytössä on säleikkö, johon köynnökset voi ohjata.

Yksi Ikosen suosikkivinkeistä liittyy yllättävän yleiseen tilanteeseen:

- Harvoin ehtii käyttää kaupasta ostettua yrtti- tai salaattiruukkua loppuun ennen kuihtumista. Mutta jos kasvi istutetaan uudelleen ruukkuun ja multaan, se jatkaa kasvuaan ja siitä on iloa pitkään.

Kaupan yrtti- ja salaattiruukkujen uudelleen istuttaminen ei vain vähennä hävikkiä, vaan pidentää yrttien käyttöikää huomattavasti. Samalla ostettu yrttiruukku tuottaa enemmän vastinetta rahalle.

Muista nämä ennen istutusta

Ennen viljelyn aloittamista tarkista taloyhtiön järjestyssäännöt – parvekkeen ulkopuolelle ei yleensä saa asettaa ruukkuja tai tehdä pysyviä rakenteita, sillä ne ovat turvallisuusriski. Parvekkeen olosuhteet, kuten tuulisuus tai paahteisuus, kannattaa myös huomioida kasvien valinnassa. Lasitetulla parvekkeella voi olla tarpeen lisätä varjostusta ja avoimella parvekkeella tuulensuojaa.

Myös viljelyastioiden valintaan on syytä kiinnittää huomiota. Ruukkujen alla kannattaa käyttää alusastiaa, jotta vesi ei valu lattialle tai rakenteisiin. Jos kasvatusastioita on paljon tai ne ovat suuria, kannattaa varmistaa parvekkeen kantavuus, sillä ruukut multineen voivat olla yllättävän painavia.

- Kevyitä vaihtoehtoja perinteisille saviruukuille ovat muovi- ja styroxruukut. Saatavilla on myös kierrätysmateriaalista tehtyjä ruukkuja, jotka ovat kevyitä.

Varastolannoitus – fiksu tapa ruokkia kasveja

Oikean mullan ja lannoituksen merkitys ei tule ensimmäisenä mieleen, mutta sillä on suuri vaikutus kasvien kasvuun. 

- Ihan tavalliset perusmullat sopivat oikein hyvin. Ruukkukasvatukseen myydään myös erikoismultia, Ikonen kertoo.

Monet perusmullat ovat valmiiksi lannoitettuja ja niissä olevat ravinteet riittävät kasville joksikin aikaa. Parin viikon kuluttua, kun juuret ovat kasvaneet multapaakun läpi ruukun reunaan, kasvi tarvitsee lisää ravinteita.

Ravinnetarve on myös kasvilajikohtaista. Esimerkiksi kurpitsat ja tomaatit vaativat runsaasti ravinteita, kun taas salaatit ja useimmat mausteyrtit pärjäävät vähemmällä.

Ikosen mukaan yksi helpoimmista tavoista huolehtia kasvin lisälannoituksesta on varastolannoitus.Varastolannoitus tarkoittaa, että kasville annetaan koko sen tarvitsema ravinnemäärä istutuksen yhteydessä, eikä muuta lisälannoitusta yleensä tarvita.

- Kasvit ovat fiksuja. Ne ottavat juurillaan ravinteita orgaanisista lannotteista juuri sen verran kuin tarvitsevat, ja silloin liikalannoittamisen riskikin on pienempi.

Orgaaniset lannoitteet, kuten kananlantarakeet, toimivat loistavasti varastolannoitteena, kun ne sijoitetaan yhteen kohtaan ruukkuun mullan alle. Tällöin lannoitteen haju ei nouse pintaan eikä haittaa naapureitakaan. 

Parvekeviljely on myös ekoteko

Omien yrttien, salaattien ja vihannesten kasvattaminen parvekkeella ei ole vain mukavaa puuhaa. Se vähentää ruokahävikkiä ja tuo vihreää lähelle .Oman sadon kasvattaminen parvekkeella tuo iloa ja tunnetta omavaraisuudesta.

- Ensimmäinen itse kasvatettu mansikka tai nippu basilikaa maistuu taivaalliselta, kun tietää itse hoitaneensa sen alusta asti, Ikonen summaa.

Lue myös: Ruoan hinta nousee, kertoo ennuste - katso missä tuotteissa nousua on odotettavissa

Lue myös: Tiesitkö, että kevään suosikkikukka on kissalle erittäin vaarallinen?

Lue myös: Ethän hävitä pihan hiekoitushiekkaa väärin? "Työturvallisuusriski jätekuljettajille"

Kilpailut

Uusimmat