Kuva: Shutterstock

Suomalaisten suosimista halpaverkkokauppojen meikeistä ikäviä uutisia - kaikkea muuta kuin luvataan

10.09.2018 14:15 - Katariina Auvinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes teetti laajan tutkimuksen erityisesti Aasiasta tulevista tuotteista.

Monia suomalaisia houkuttavat ulkomailta tilattavat halvat tuotteet, joita tarjoavat lähinnä Kiinassa tuotteita valmistavat AliExpress, Wish ja Ebay. Suomen turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES, tutki tarkemmin EU:n ulkopuolelta tulevia tuotteita ja niiden turvallisuutta. Tulokset olivat hyvin huolestuttavia, käy ilmi Tukes:in julkaisemasta raportista. 

Verkkokaupoissa myydään paljon esimerkiksi kosmetiikkaa, jonka Tukes otti myös lähempään tarkasteluun. Tukes tilasi turvallisuustarkasteluun EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista kaksitoista erityyppistä kosmetiikkanäytettä.

Mukana olivat lasten meikkisetti, kuorintasukat, kasvokuorinta, UV-valossa kovettuva geelikynsilakka, hyaluronihappo, ihoa vaalentava voide, huulia turvottava huulikiilto, pitkäkestoinen huulipuna, hampaidenvalkaisusetti ja pimeässä hohtava kasvomaali. Näytteiden joukossa oli myös ripsiliima ja microblading-väri, jotka luokitellaan tällä hetkellä kuluttajakemikaaleiksi, ei kosmetiikaksi.

Suomessa myytävässä kosmetiikassa pitää olla esillä ainesosaluettelo, mutta kuudessa Tukesin tilaamissa näytteissä sitä ei ollut. Neljässä tuotteessa ainesosat oli ilmoitettu muilla kuin latinalaisilla aakkosilla. Nämä saatiin käännettyä ja niistä ei löytynyt EU-alueella kiellettyjä ainesosia, mutta toisaalta ne eivät sisältäneet sitä, mitä myynti-ilmoituksessa oli luvattu. 

- Ihoa vaalentava voide ei käännettyjen ainesosien perusteella sisältänyt yhtään vaalentavaa ainesosaa. Hampaidenvalkaisusetti oli käännöksen perusteella puolestaan plakkia poistava valmiste. Hyaluronihappo tilattiin sataprosenttisena hyaluronihappona, mutta todellisuudessa saatiin valmiste, joka sisältää hyaluronihappoa vain yhtenä ainesosana, Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori sanoo.

Tukesin havaintojen perusteella ei voida sanoa, onko EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattava kosmetiikka turvallista vai ei. 

Korut eivät olleet sitä, mitä myynti-ilmoituksessa luvattiin. 

Tukes tilasi kaukomailta myös seitsemän hopeakorua ja kaksi titaanikorua. Kaikissa seitsemässä hopeakorussa oli hopeapitoisuutta todistava leima 925.

- Yksikään näistä koruista ei kuitenkaan sisältänyt jalometallia, eli ostajaa huijattiin, ylitarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista kertoo.

Sama tilanne oli myös kahden kaukomailta ostetun titaanikorun kohdalla: niistä kumpikaan ei sisältänyt titaania.

Lue myös: Anni, 23, sai vakavan allergisen reaktion halvasta huulipunasta - haluaa nyt varoittaa muita

Lähde: TUKES

Kilpailut

Uusimmat