Kuva: Shutterstock

Parisuhdetyyppejä on kolmenlaisia - katso tunnistatko itsesi ja kumppanisi

22.08.2018 20:15 - Katariina Auvinen

Muun muassa välttelevä suhde voi olla merkki, jolloin kannattaa miettiä, onko parisuhteenne terveellä pohjalla.

Kun parisuhteen alkuhuuma hälvenee, me kaikki löydämme itsestämme varmasti piirteitä, jotka ovat ehkä nousseet esille jo edellisten suhteiden aikana. Ne kertovat paljon siitä, millaisia kumppaneita me olemme parisuhteessa. Tutkijat ovat tutkineet parisuhdetta ja erityisesti parin välistä kumppanuussuhdetta jo pitkään. 

Jo 1980-luvulla tutkijat sekä psykologit Cindy Hazan ja Phillip Shaver selvittivät kumppaneiden kiintymyssuhteita. Huffpost-julkaisu uutisoi, että nyt on selvinnyt, että parisuhteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan näiden tutkimusten perusteella. Julkaisu uutisoi, että suhde voi perustua turvalliseen, välttelevään tai jännittyneeseen kiintymyssuhteeseen. 

Suhteesta kertoo paljon se, kuinka turvalliseksi ja mukavaksi tunnet olosi. 

Vahva parisuhde 

Valtaosa parisuhteista, noin 55 prosenttia, perustuu tällaiseen kiintymyssuhteeseen. Tällaiset ihmiset kohtelevat kumppaniaan tasavertaisina ja ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä suhteeseensa. He ovat lämpimiä, nauttivat kumppanin seurasta ja läheisyydestä. 

Tällaisessa suhteessa on myös oleellista se, että kumppanit pystyvät puhumaan toisilleen avoimesti mieltään askarruttavista asioista. 

- Tällaiset kumppanit eivät pahoita suhteen toisen osapuolen mieltä tahallaan tai pelaile mitään pelejä. Jos heitä harmittaa joku asia, he haluavat puhua sen auki, kertoo avioliitto- ja perheterapeutti Marni Feurman

Koska tällaiset ihmiset päästävät kumppanin myös lähelle, voi olla että he kokevat myös pettymykset suhteessa tai sen päättymisessä rankemmin kuin muut. 

(kuva: Shutterstock)

Jännittynyt suhde 

Jännittynyt suhde ei tarkoita sitä, ettei kumppaneilla olisi mukava olla toistensa kanssa. Kuten myös turvallisessa parisuhteessa niin myös jännittyneessä, kumppanit nauttivat toistensa läheisyydestä ja seurasta.

Ero edelliseen on kuitenkin siinä, että tällaisessa suhteessa kumppanit reagoivat voimakkaasti pienimpiinkin muutoksiin. Tällaiset ihmiset ovat todella herkkiä ja tällöin myös analysoivat paljon kumppanin mielialaa ja käytöstä.

Tällaisessa suhteessa joko kummallakin tai toisella osapuolella on taipumus ottaa kumppanin mielialojen vaihtelut ja pienimmätkin kivikot henkilökohtaisesti. Esimerkiksi jos kumppani pyytää toista vaihtamaan lounastreffien sovittua päivämäärää, ahdistunut henkilö saattaa pohtia paljon sitä, onko hän syypää päivämäärän vaihtoon jollain tavalla. 

- Tällaisia ihmisiä kutsutaan yleensä epävarmoiksi kumppaneiksi. He ovat hyvin rakastavia ja kiintyvät syvästi, mutta tarvitsevat myös paljon rakkautta, jotta suhde pysyy kunnossa, Fauerman kertoo. 

Tällaisen henkilön pitää myös itse tehdä töitä sen eteen, että hän ymmärtää puhua kumppaninsa kanssa avoimesti epävarmoiksi kokemistaan asioista. 

(kuva: Shutterstock )

Välttelevä suhde 

Ihmiset, jotka ovat välttelevässä parisuhteessa, arvostavat omaa yksityisyyttään ja itsenäisyyttään enemmän. He ovat yleensä haluttomia luomaan suhdetta, jossa heistä tuntuu että heidän pitäisi osoittaa kiintymystä omien sietorajojensa yli. Näin ollen he voivat yrittää luoda etäisyyttä kumppaniinsa monin tavoin eivätkä esimerkiksi vastaa puheluihin tai viesteihin. 

- Heillä on yleensä taipumus olla hieman sitoutumiskammoisia. Tällaisilla ihmisillä saattaa olla esimerkiksi täysin omat harrastukset, joista he eivät halua luopua missään nimessä, Fauerman kertoo. 

Tällaisetkin ihmiset voidaan jakaa vielä alakategoriaan, joko he pelkäävät sitoutumista tai sitten he eivät halua vain menettää yksityisyyttään. Tässä suhteessa ongelmana on erityisesti se, että kumppanit eivät yleensä voi kertoa omia tunteitaan avoimesti toisilleen. 

- Ihmiset, jotka haluavat pitää kynsin hampain kiinni itsenäisyydestään saattavat ajatella, että tunteet eivät ole tärkeitä tai, että luottamus on toisaalta merkki heikkoudesta. He usein hylkäävät kumppaninsa emotionaaliset tarpeet, joka on erittäin huolestuttavaa, Feuerman kertoo. 

Jos parisuhteen molemmat osapuolet ovat tällaisia, he usein pelkäävät sitoutumista, mutta haluavat sitä silti. Feuerman kertoo, että asia kannattaa ottaa rohkeasti esille. Jos molemmat ovat valmiita tekemään töitä suhteen eteen, Feuerman ohjaisi heidät mielellään parisuhdeterapeutille. 

(kuva: Shutterstock )

Lue myös: Vaatimukset, jotka tulisi uskaltaa esittää tuoreessakin parisuhteessa - terapeutit neuvovat

Lähde: Huffpost 

Kilpailut

Uusimmat