Professori Ylelle: Tehokkuusvaatimukset vievät suomalaisen elämää hakoteille
Jatkuva kellon perässä juokseminen on läsnä töissä ja kotiarjessa. Mikä siihen neuvoksi? Vaikka itse haluaisi höllätä rattaissa, muut ovat mukana kiireen lumouksessa. Professorin mukaan kyse on suomalaisesta kansallisharhasta.
- Varmaan tämä liittyy myös suomalaiseen myyttiin omasta kansastamme: että olemme ahkeraa työteliästä ja aikaansaavaa kansaa. Mitä me varmasti olemmekin. Me haluamme vaikuttaa kiireisiltä ja tehokkailta koko ajan, jotta lunastamme oikeuden tähän suomalaiseen ahkeruuden kruunuun, kommentoi Jaana Erkkilä Ylelle.
Suomalainen menee läpi harmaan kiven, kun taas joku muu yksinkertaisesti kiertäisi sen. Erkkilän mukaan moni lähtee tietoisesti kiireeseen mukaan, vaikka se on pahimmillaan pelkkää hosumista. Tämä näkyy esimerkiksi rakentamisessa - tällä hetkellä puretaan 70-luvun taloja, koska ne on tehty liian nopeasti, tehokkaasti ja halvalla. Rakennukset eivät olekaan ihmisille terveellisiä.
Hän asettaa myös vastuuseen niitä, jotka päättävät toisten töistä ja aikatauluista. Moni uupuu liiasta työstä tai siitä, ettei työtä ole ollenkaan. Professorin mukaan ajatustyöllä päästään asiassa jo pitkälle. Jos jokainen suomalainen miettisi arvonsa läpi ja keskittyisi siihen, mikä on tärkeää, yhteiskunta ei voisi enää toimia samalla tavalla.
Luovuus tarvitsee tilaa ja kiireettömyyttä. Jos koko ajan on kiire, voi olla, ettei ihminen saa sen aikana aikaiseksi paljoa. Aivoissa täytyy olla tilaa uusille asioille. Jos se on koko ajan täynnä, voiko uusia ajatuksia syntyä? Kiire kuin kiireettömyyskin ovat illuusioita - niiden läsnäolon voi päättää. Kumman sinä valitset tänään elämääsi - kiireen vai tilan olla sinä?
Lähde: Yle.