”Kärsin toistuvista ja rajuista huuliherpeksistä, mikä avuksi?”

21.04.2015 18:15 - Eeva Rajala

Pitkäkestoinen huuliherpes voi johtua muun muassa ravintoaineiden puutoksesta tai stressistä.

Paula Heinonen vastaa Iskelmän kuuntelijoiden ja lukijoiden terveyteen liittyviin kysymyksiin Terveyden avaimet -ohjelmassa. Yksi laaja kysymys koski huuliherpestä:

"Hei Paula! Olen 31-vuotias kasvissyöjänainen, ja olen viime kesästä asti kärsinyt toistuvista ja hyvin rajuista ja pitkäkestoisista huuliherpeksistä leuan alueella. Herpes kestää yleensä useamman viikon kerrallaan ja uusiutuu viikkojen tai jopa muutaman päivän välein. Olen syönyt siihen minulle määrättyjä viruslääkkeitä, suuria annoksia jatkuvasti, myös estolääkkeenä, mutta lääkkeestä ei tunnu olevan paljonkaan apua. Antigeeniosoitustestin tulos oli negatiivinen, mutta lääkärin mukaan kyseessä on silti luultavasti herpes, ja kehotti jatkamaan tehottomien lääkkeiden syömistä, vaikka näyte oli hyvin otettu ja kiitettävän solurikas.

Olen perusterve. Syön mielestäni todella terveellisesti ja monipuolisesti kasvisruokavaliosta huolimatta, enkä yleensä kärsi edes perusflunssoista, joten immuunipuolustuksessani tuskin on mitään vikaa. Peruslaboratoriotutkimukset olivat viime työterveystarkastuksessa hyvät, ja D-vitamiiniarvokin 140. Luin, että lysiini voisi auttaa ehkäisemään uusintainfektiota. Mitä mieltä olet tästä? Voiko kasvisruokavalio aiheuttaa lysiinin puutetta? Vuonna 2010 ferritiiniarvoni oli 7, mutta tuolloinkin lääkärini oli sitä mieltä, että raudan puutetta ei voi kuitenkaan olla, jos hemoglobiini on normaali. Mitä neuvoja voisit muutenkin antaa tämän hyvin ikävän vaivan taltuttamiseksi?"

Huuliherpeksen kohdalla puhutaan yleensä HSV:stä. Kyseinen lyhenne tulee sanoista herpes simplex virus. Virus aiheuttaa kyseisen rakkulataudin, joka yleensä esiintyy toispuolisesti huulissa. Herpesvirusta on kahta eri tyyppiä, HSV1:stä ja HSV2:sta. HSV1 on yleensä aina kasvojen alueella, HSV2 sukuelimissä.

Herpes hyvin yleinen tauti

- Tartunta saadaan usein jo, kun ollaan lapsia. Noin 90 prosentilla aikuisista se on todettu jossain elämän vaiheessa. Lapsuusiässä tartunta on aika lailla oireeton. Kun tartunta saadaan, ihminen jää viruksen pysyväksi kantajaksi, Paula Heinonen kertoo Iskelmän Terveyden avaimet -ohjelmassa.

Virus jää pysyvästi ihmisen tuntohermosolmukkeisiin, josta se aktivoituu ja aiheuttaa huuliherpeksen. Huuliherpes tarttuu ihmisestä toiseen kosketus- tai pisaratartuntana. Sen vuoksi herpes onkin hyvin yleinen.

Usein tartunnan saanut paranee tartunnasta oireitta, mutta osalle kehittyy muutaman päivän, ehkä viikon, sisällä kunnon oireet. Ensitartunnassa tavallisimpia oireita ovat kirkkaat rakkulat, jotka myöhemmin muuttuvat mahdollisesti ruman kellertäviksi. Rakkuloita voi olla myös poskissa, ikenissä ja kielessä.

Oireina on usein myös kuumetta, huonoa oloa ja imusolmukkeet esimerkiksi kaulassa voivat suurentua. Ensitartunnan jälkeen oireet häviävät muutamassa viikossa. Uusiutuvat oireet ovat yleensä huomattavasti lievempiä, ja ne paranevat normaalisti ilman arpia muutamassa päivässä. Heinonen muistuttaa myös, että kun tauti tulee uudestaan, se on myös silloin tarttuva.

Mitä tapahtui, kun herpes alkoi?

- Ei ole ihme, että ovat laittaneet sinulle nopeasti lääkityksiä, pitkäaikaisesti ja jatkuvasti syötäväksi. Yleisesti on niin, että 90 prosenttia aikuisista kantaa sitä, ja näistä 20 prosentilla se aktivoituu noin 2 - 3 kertaa vuodessa, Heinonen selventää kysyjälle.

Kysyjän huuliherpes on kuitenkin todella raju. Heinonen haluaakin kysyä naisen taustasta enemmän. Mitä tapahtui juuri silloin, kun herpes alkoi:

- Mitä tapahtui? Onko ollut koskaan sitä aikaisemmin? Sairastelitko paljon juuri tuolloin? Oliko sinulla jokin valtava stressi töissä? Lähditkö juuri silloin aurinkomatkalle? Päättyikö joku pitkä suhde? Mitä siellä tapahtui? Heinonen pohtii.

Lisäksi hän kysyy, mitä muita vaivoja tai lääkityksiä henkilöllä on ollut. Kysyjä kertoi olevansa perusterve, mutta Heinosen mukaan kannattaa vielä pohtia, ovatko käytössä esimerkiksi e-pillerit, ja onko jotain muita mahdollisesti diagnosoituja sairauksia.

Sokeri ja stressi mahdollisia selityksiä

Kysyjä kertoo, että hänen ruokavalionsa on terveellinen, mutta Heinonen toivoisi tarkennusta siihen, miten nainen koostaa ruokavalionsa. Yksi pääkysymys on, syökö herpeksestä kärsivä paljon makeaa?

- Monet potilaat, jotka kärsivät tästä, sanovat, että se uusiutuu, kun syö liikaa esimerkiksi karkkia tai jotain muuta sokeripitoista. Joissain tapauksissa jo pienet määrät sokeria saattavat laukaista sen. Eli rakastatko herkkuja?

On myös tiedossa, että virus puhkeaa usein psyykkisen tai fyysisen stressin seurauksena. Siihen vaikuttaa myös esimerkiksi naisilla kuukautiset. Kysyjän kannattaa pohtia, onko esimerkiksi kuukautiskierrolla yhteys aikaan, jolloin ongelmat alkoivat. Lisäksi infektiot vaikuttavat herpekseen. Heinosen mukaan kannattaa myös selvittää, voiko taustalla olla jotain muuta.

- Sekin on hyvä huomioida, että kun keho on stressissä, niin stressin aikana keho kuluttaa paljon enemmän elintärkeitä ravintoaineita. Riski sairastua tai yskänrokon päästä aktivoitumaan on ihan selvä, Heinonen jatkaa.

Lysiini ja arginiini kisaavat keskenään

Kysyjä kertoo omaavansa hyvän immuniteetin. Heinosen mukaan myös vastustuskyvyn lasku aina aktivoi herpeksen. Vastustuskyky on alhaisimmillaan silloin, kun kuukautiset alkavat.

Taustalla voivat Heinosen mukaan olla myös ravitsemukselliset puutokset tai hormonaalinen epätasapaino. Lisäksi auringonvalo voi laukaista herpeksen, tosin auringonvalo ei ole kovin suuri ongelma suomalaisille.

Kysyjä pohtii myös lysiinin vaikutusta herpekseen. Lysiini on välttämätön aminohappo, jota saadaan ruoasta. Lysiinin kanssa taistelukaverina toimii arginiini, jota HSV tarvitsee lisääntyäkseen. Heinonen varoittaa arginiinin käytöstä, jos henkilöllä on yskänrokko tai taipumus siihen.

Arginiinia saa muun muassa pähkinöistä ja siemenistä. Arginiinilisää syödään myös paljon, sillä se on mieskuntoon ja potenssiin vaikuttava sekä typpioksidia elimistössä lisäävä aine.

Lysiini kilpailee arginiinin kanssa siitä, kumpi pääsee imeytymään munuaisista takaisin. Kun lysiini pääsee, niin arginiini erittyy kehosta pois. Lysiini kilpailee arginiinin kanssa myös imeytymisestä suolistossa. Lisäksi se lisää arginaasientsyymin toimintaa, mikä johtaa siihen, että arginiini hajoaa kehossa. Lysiini kilpailee arginiinin kanssa myös soluihin sisään pääsemisestä.

- On todellakin mahdollista, että lysiinistä on hyötyä. Tässä ruokavaliossa sinun pitäisi suosia sellaisia ruokia, joissa on paljon lysiiniä. Se saattaa estää sen, että virus ei pääse monistumaan, Heinonen opastaa kysyjää.

Lysiiniä on paljon pavuissa, kalassa, kalkkunassa, kanassa ja monissa vihanneksissa. Kasvissyöjän kannattaa lisätä ruokavalioon siis muun muassa papuja ja vihanneksia. Kannattaa myös välttää ruoka-aineita, joissa on paljon arginiinia. Tällaisia ovat muiden muassa pähkinät, seesaminsiemenet, sipuli, riisi, täysjyväviljat ja sienet. Heinosen mukaan kehoon voi tulla lysiinin ja arginiinin epätasapaino, mikä voi heikentää tilannetta.

C-vitamiini, sinkki ja hyvät rasvahapot

C-vitamiinista voi olla apua viruksen inaktivoinnissa. C-vitamiinipitoiset ruoat ovat tärkeitä ihon paranemisessa ja vastustuskyvyn nostossa. C-vitamiinia saa muun muassa marjoista ja värikkäistä vihanneksista.

Sinkin on havaittu ehkäisevän HSV:n monistumista. Iholle kannattaa ehdottomasti laittaa sinkkisalvaa ja suosia sinkkipitoisia ruokia. Ongelmaksi tässä nimenomaisessa tapauksessa tulee se, että sinkkiä on runsaasti nimenomaan proteiinipitoisissa eläinkunnan tuotteissa, kun taas kysyjä on kasvissyöjä.

Sinkkiä on myös täysjyväviljoissa. Jos on keliaakikko tai henkilöllä gluteeniyliherkkyys, pitäisi suosia luonnollisesti gluteenittomia viljoja, kuten hirssiä tai tattaria. Lisäksi vihreät vihannekset, varsinkin pinaatti ja parsakaali, ovat hyviä sinkin lähteitä.

Kudosten korjaukselle on hyvin tärkeätä saada paljon hyviä rasvahappoja. Niitä kasvissyöjä saa muun muassa kylmäpuristetuista öljyistä ja avokadosta.

Tueksi myös monivitamiinia ja L-lysiiniä

- Ravintolisinä suosittelisin hyvää, monipuolista monivitamiinia sekä L-lysiiniä. Voit käyttää akuuttivaiheessa 1 gramman kolme kertaa päivässä. Se on iso määrä, pikkuhiljaa lasket sen siihen 500 milligrammaan 2 - 3 kertaa päivässä. Ja ruoka-aikojen välillä, muistakaa ottaa aminohapot oikein, muutenhan niistä ei ole mitään hyötyä, Heinonen neuvoo.

Heinosen mukaan C-vitamiinia kysyjän kannattaa ottaa lisänä 500 milligrammaa tai gramman päivässä. Sinkkiä kannattaa myös ottaa. Kannattaa tarkistaa, että kupari on mukana valmisteessa. Kupari voi myös olla monivitamiinivalmisteessa. On hyvä tarkistaa, ettei sinkki-kuparitase mene epätasapainoon.

- Sinkki parantaa immuniteettia ja vähentää herpeksen ilmaantumista. Yskänrokon päälle kannattaa aina laittaa sinkkivoidetta, Heinonen muistuttaa.

Myös hyvänlaatuisesta E-vitamiinista voi saada apua akuuttiin yskänrokkoon. Silloin, kun herpes on aktiivinen, kuten kysyjällä on jatkuvasti, niin monet hapokkaat ruoat, esimerkiksi tomaatti, appelsiini tai greippi, saattavat pahentaa sitä. Niitä kannattaa siis välttää.

Rauta-arvojen tarkistaminen

Heinonen ottaa esille myös kysyjä ferritiiniarvon ja lääkärin kommentin asiasta. Naiskysyjä kertoi, että vuonna 2010 hänen ferritiiniarvonsa oli 7, mutta lääkäri oli sitä mieltä, että raudan puutetta ei voi kuitenkaan olla, jos hemoglobiini on normaali.

- Olen tästä asiasta eri mieltä, täysin eri mieltä. Ferritiini kertoo nimenomaan siitä kudosraudasta, se on varastoraudan proteiini. Se on sinulla mielettömän alhainen. Eli jokin on vialla, vaikka hemoglobiini on ok, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan asiaan pitää hakea syy. Onko naisella esimerkiksi valtavan runsaat kuukautiset, saako hän liian vähän rautaa kasvisruokavaliosta vai olisiko hänellä imeytymishäiriö? Onko myös poissuljettu keliakia ja muut tekijät? Voisiko kysyjällä olla liian vähän mahahappoja?

- Myös raudanpuute johtaa huonosti toimivaan immuunipuolustukseen, ja sitä kautta se pahentaa tätä ongelmaa. Eli ota uudestaan rauta-arvot, myös ferritiini, ja korjaa tilanne, jos näin vielä on, Heinonen neuvoo.

 

Paula Heinonen ja Terveyden avaimet -ohjelma tulee Iskelmässä sunnuntaisin klo 9.00 ja torstaisin klo 18.00.

Kilpailut

Uusimmat