Terveellisen syömisenkin takana piilee syömishäiriö - lue kaikki ortoreksiasta
Kun ihminen sairastuu orthorexia nervosaan, hänellä on pakkomielteinen halu syödä "oikein". Tohtori Steven Bratmanin mukaan kyseessä on epäterveellinen pakkomielle, joka kohdistuu terveelliseen syömiseen. Ortoreksiaa ei virallisesti tunnusteta mielenterveyshäiriöksi, mutta aihe on kerännyt paljon julkisuutta medioissa.
Kun asiaa miettii, uudenlaista syömishäiriötä ei oikeastaan tarvitse ihmetellä. Jatkuvasti lanseerataan uusia ja taas kerran uusia teoksia, joissa neuvotaan terveellisen elämän oppeja. Internet pursuaa terveyteen kannustavia artikkeleita.
Kirjoittajat joko lupaavat heidän keinonsa olevan painonpudotuksen paratiisi tai täydellisen terveyden mahdollistava ihmekeino. Usein syömiseen liitetään tiukat säännöt. Kirjoissa neuvotaan, mitä saat syödä ja mitä et. Joudut jättämään rakkaan sokerisi, gluteenin, maitotuotteet ja muita ruoka-aineita.
Jotkut innostuvat terveyssyömisestä liikaa ja rajottavat sen kautta elämäänsä. Ortoreksiaan voi sairastua painonpudotussyistä, mutta suurin osa haluaa tavoitella hyvää terveyttä sen kautta. Pakkomielle on kaksiteräinen miekka - toisaalta syödyn ravinnon laatu paranee, mutta elämänlaatu heikkenee, kun asiat pyörivät yhden ajatuksen ympärille. "Miten voisin syödä mahdollisimman terveellisesti?"
Usein ruokailutottumukset eristävät ihmisen sosiaalisista tilanteista, koska sitä ja sitä ruokaa ei pysty syömään kunnolla. Terveyteen kohdistuva pakkomielle ei ole häiriöistä pahin, mutta sekin on epätervettä pitkälle mennessään.
Ortoreksialla on sekä henkisiä, että fyysisiä seurauksia. Kehää kiertävät ajatukset lisäävät ahdistusta, epätyytyväisyyttä ja muiden syömishäiriöiden, kuten anoreksian tai bulimian riskiä. Fyysisesti ihminen voi päätyä saamaan liian rajattua ravintoa.
Neuvoksi annetaan rentoutuneempi elämänasenne ja tasapainon hakeminen elämään. Joskus ruoan suhteen voi myös joustaa, eikä annosten sisältöjä tarvitse tuijotella niin tarkasti.