Kuva: Shutterstock

Mitä kysyä työhaastattelijalta? 10 merkityksellistä ja vaikuttavaa kysymystä työnantajalle

19.01.2020 11:15 - Milena Raappana

Moni työnhakija yrittää omilla kysymyksillä antaa itsestään hyvää kuvaa työntekijänä. Haastattelussa kannattaisi kuitenkin kysyä oikeasti työnantajankin kannalta haastavia kysymyksiä.

Työhaastattelut ovat jännittäviä tilanteita. Sen lisäksi, että tulisi osata mahdollisimman hyvin työantajan esittämiin kysymyksiin, pitäisi myös olla varautunut omalla kysymyspatteristolla. 

The Cut -julkaisulle Ask A Boss - palstaa kirjoittava Alison Greenin mukaan moni kuitenkin epäonnistuu kysymään oikeasti hyviä kysymyksiä. 

- Oudon suurella määrällä ihmisistä ei ole kovinkaan montaa kysymystä - mitä on vaikea ymmärtää, kun he harkitsevat viettävänsä yli 40 tuntia viikossa kyseisessä työssä, jolla on valtava vaikutus heidän jokapäiväisen elämänsä laatuun, Green kirjoittaa palstallaan. 

Green kertoo, että osa haastateltavista ei tiedä, millaiset kysymykset on soveliaita esittää, kun taas osa yrittää kysymysten avulla luoda itsestään työnantajalle parempaa kuvaa. Ongelmaksi muodostuu se, etteivät haastateltavat oikeastaan opi työpaikastaan mitään esittämällä valjuja kysymyksiä pelätessään huonon ensivaikutelman antamista. 

Green listasikin kymmenen vahvaa kysymystä, joiden avulla pääsee sukeltamaan sisälle työpaikkaan. 

Kysymykset työnkuvasta

1. Miten mittaatte henkilön menestymistä tässä työssä?

Kysymys antaa elintärkeää tietoa, mitä kyseisessä työssä menetyminen tarkoittaa. Työpaikkailmoituksen kuvauksesta voi päätellä jotain, mutta Greenin mukaan monesti työtehtävien kuvaukset ovat huonoja ja HR-puolen laatimia. Usein läheisellä esimiehellä on paljon parempi käsitys siitä, mitä työ oikeasti vaatii ja millainen on sopiva ja menestyksekäs työntekijä. 

2. Mitä haasteita uskotte henkilön tässä positiossa kohtaavan?

Tällä kysymyksellä saa helposti irti tietoa, jota ei löydä työn kuvauksesta. Se voi olla myös hyvä mahdollisuus kertoa, miten itse ratkaisisi haasteen tai miten toimii ongelmanratkaisutilanteessa.

Green kuitenkin painottaa, ettei kysymystä kannata esittää myyntipuhe taka-ajatuksena, vaan katsoa, syntyykö tilanteesta luonteva keskustelu. 

3. Voitko kuvailla tyypillistä työpäivää tai -viikkoa?

Green kuvailee tämän kysymyksen paljastavan esimerkiksi, miten työaika eri tehtävien välillä jakautuu. Sen avulla voi myös saada tietää negatiivisia asioita työpaikasta, kuten erityisen kiinnostavan työtehtävän olevan vain lyhyt kerran kuussa tehtävä asia. 

The Cutin artikkelin mukaan moni työnataja saattaa vastata kysymykseen sanomalla jokaisen päivän olevan erilainen. 

"Jos tämä tapahtuu, yritä kysyä: 'Voitko kertoa minulle, millainen viimeinen kuukausi oli henkilölle, joka työskentelee tässä työssä tällä hetkellä? Mikä vei eniten aikaa?'", Green neuvoo. 

Jos lisäkysymykset eivät tuota tulosta, saattaa se kieliä siitä, ettei tavoitteet tulevan työntekijän kohdalla ole kirkkaita tai työympäristö on yksi iso kaaos.

4. Kuinka kauan edellinen henkilö oli kyseissä työnkuvassa? Voitko kertoa, miksi työnkuvasta on yleensä luovuttu?

Jos työssä on paljon vaihtuvuutta työntekijöiden osalta, Greenin mukaan se saattaa kieliä esimerkiksi vaikeasta esimiehestä, epärealistisista odotuksista tai perehdytyksen puutteesta. Jos vain yksi henkilö on lähtenyt työstä, se ei vielä kerro mistään sen vakavammasta. Mutta jos useampi on ottanut jalat alleen, kannattaa kysyä, onko haastattelijalla mielikuvaa, mikä on tähän vaikuttanut. 

Kysymykset työssä menestymisestä

5. Mitä toivoisit henkilön saavuttavan tässä työssä kuuden kuukauden tai vuoden aikana?

Kysymys paljastaa, millainen oppimiskäyrä työntekijällä oletetaan olevan. Oma kokemus ja ammatillinen itsevarmuus tietenkin vaikuttavat siihen, miten kysymykseen tulisi suhtautua.

Jos työntekijän oletetaan saavuttavan paljon muutaman kuukauden aikana, kielii se luultavasti hengästyttävästä työtahdista. Jos taas kokemusta alalta on karttunut paljon, voi kuuden kuukauden koeaika ja työhönperehdytysjakso tuntua lannistavalta. 

"Tämä kysymys tuo myös esiin tietoa avainprojekteista, joista muutoin et olisi kuullut", Green kuvailee. 

6. Kun mietit ihmisiä, jotka ovat olleet tässä työssä, mikä erotti erinomaiset työntekijät hyvistä työntekijöistä?

Greenin mukaan tämä kysymys on yksi parhaimmista, mitä häneltä itseltään on kysytty työhaastattelijan roolissa. 

"Se menee suoraan sydämeen, mitä työnantaja on etsimässä", Green kuvailee. 

Perusteluiksi hän kertoo, että työnhaun tavoite on löytää keskivertoa parempi työntekijä ja kysymyksellä osoittaa omien pyrkimysten tähtäävän tähän. Työhaastattelijan vastaus myös paljastaa, mitä todella vaaditaan työnkuvassa menestymiseen. 

Kysymykset yrityksestä

7. Miten kuvailisit työkulttuuria täällä? Millaiset ihmiset yleensä kukoistavat täällä ja millaiset ihmiset eivät?

Jos työkulttuuria on todella hierarkkinen ja itse suosit enemmän rentoa ympäristöä, kannattaa miettiä, sovitko kyseiseen työpaikkaan. Toinen esimerkki on kilpailuhenkisyys. Jos itse ei koko ajan jaksa kisailla muita vastaan, kannattaa pohtia, haluatko sitoutua kyseiseen työhön. 

Toki joskus ei aina ole vaihtoehtoa kieltäytyä työpaikasta, joka ei ole samanlainen oman luonteenpiirteiden kanssa, mutta kysymällä työkulttuurista ei ainakaan tule epämiellyttäviä yllätyksiä. 

8. Mistä tykkäät täällä työskentelystä?

Ihmiset, jotka oikeasti nauttivat heidän työstään usein myös näyttävät sen useiden asioiden kautta ja pystyvät kertomaan siitä vilpittömän onnellisesti. Mutta jos työhaastattelijan reaktio sisältää pohdintaa ja pitkiä tuijotuksia, kannattaa suhtautua työhön varautuneesti. 

9. Kysy kysymys joistain, mistä todella välität?

Ennen haastatteluun menoa pohdi, mikä todella vaikuttaa onnellisuuteesi työssä. Sen sijaan, että käyttäisit kysymykset promotaksesi, millainen työntekijä olet, keskity siihen, onko työ sellainen, jonka todella haluat. 

Ei kuitenkaan kannata luottaa vain työhaastattelijan vastauksiin, vaan tutkia yritystä muutenkin. Esimerkiksi juttelu omien verkostojen kanssa voi antaa sisäpiiritietoa kyseisestä firmasta. 

Kysymykset seuraavista vaiheista

10. Millainen aikataulu on seuraavien askeleiden kanssa?

Tämä on kysymys, joka turvaa mielenterveyden. Useimmat ihmiset alkavat tietämättöminä panikoimaan, olisiko heidän pitänyt jo kuulla työpaikasta jotain. Siispä on järkevämpää kysyä rekrytointiprosessin etenemisestä kuin elää hermojaraastavassa tietämättömyydessä. 

Lisäksi kysymällä aikataulusta, voi osoittaa aktiviisuuttasi työnantajaa kohtaan. Jos he ovat sanoneet, että ovat yhteydessä kahden viikon sisällä ja on kulunut kolme viikkoa, voi rekrytoijalle laittaa esimerkiksi tällaisen sähköpostin:

"Tiedän, että toivoitte tekevänne päätöksen näihin aikoihin, joten halusin tsekata, onko teillä päivitettyä aikataulua asialle. Olen todella kiinnostunut tästä työstä ja olisi ilo jutella kanssanne lisää."

Lue myös: Pahimmat virheet, jotka voit työhaastattelussa tehdä - pomot listaavat 15 vältettävää asiaa

Lue myös: Työhaastattelussa käytetään simppeliä kahvikuppitestiä - selviäisitkö itse ovelasta kokeesta?

Lähde: The Cut

Kilpailut

Uusimmat