Poppamies Markon ja Chef Santerin grilliohje: Lohta, purjoa ja limeä
1 iso purjo
5 limeä
1/2 tl hienoa merisuolaa
2 tl sokeria
2 tl kuivattua timjamia
1/2 tl cayennepippuria
ripaus hienoa merisuolaa
loraus oliiviöljyä
1 limen mehu
200 g raskankermaa
800 g merilohta fileenä
hienoa merisuolaa
Leikkaa purjo kahteen osaan: vaalea varsiosa erikseen ja tummemmat lehdet erikseen. Halkaise molemmat osat pitkittäin, huuhtele väleistä mahdollinen multa pois ja kuivaa hyvin.
Pese ja kuivaa huolellisesti myös limet. Raasta niistä kuoren vihreä osa talteen ja purista kuppiin myös niiden mehu.
Valmistele sitten purjosalaatti. Leikkaa purjon vaaleat osat poikittain ohuen ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Sekoita joukkoon limemehu, mausta suolalla ja sokerilla. Jätä kylmään marinoitumaan ja odottamaan viimeistelyä.
Paahda purjon tumman vihreät lehdet grillissä tai 200-asteisessa uunissa kauttaaltaan mustiksi. Murenna hiiltyneet lehdet morttelissa tai yleiskoneessa. Raasta joukkoon viiden limen kuori. Mausta tahna timjamilla, cayennepippurilla sekä ripauksella suolaa. Lorauta joukkoon vielä hieman oliiviöljyä sekä limen mehua, jotta saat aikaan tasaisen tahnan.
Aseta lohifilee pari senttiä itseään isomman foliopalan päälle. Rutista folio reunoilta ylöspäin. Näin estät lohen rasvan valumisen grilliin ja sen palamisen. Suolaa lohen pintaa tasaisesti. Levitä purjotuhkatahnaa lohen päälle tasainen kerros ja anna maustua hetki.
Valmistele grilliin tasainen hiillos ja nosta lohi folioineen ritilälle. Sulje kansi ja kypsennä fileen paksuudesta riippuen 10-15 minuuttia. Lohen kypsyyden voi tarkistaa painamalla sormella kevyesti sen lihaa. Jos syyt tuntuvat irtoavan toisistaan, kala on kypsää.
Nosta kala vetäytymään ja viimeistele sillä välin purjosalaatti. Valuta limemehu pois ja sekoita joukkoon ranskankerma.
Kuvan kalaa ei ole valmistettu kyseisellä ohjeella.
Lähde: Marko Suksi ja Santeri Vuosara: Kesämiesten kesäruokaa, Docendo 2015.