Egotrippi valitsi uransa rakkaimmat kappaleet - kuuntele 25 vuoden parhaat helmet

30.03.2018 16:00 - Mikko Räsänen

Vuosi nolla (2015)

Egotripin yhdeksäs albumi on lyriikoiltaan kuin erolevy ja maalaa erilaisia eroon liittyviä tunteita. Esimerkiksi He istuivat puiston penkillä kertoo oman parisuhteen ulkopuolisesta suhteesta, Päätös lopullisesta eropäätöksestä, Vuosi nolla lopullisesta erohetkestä ja sen riipaisevuudesta, Ovet tilanteen hyväksymisestä ja eteenpäin siirtymisestä sekä Uusi aamu siitä, kun synkän jakson jälkeen elämä lopulta voittaa.

Toki osa kappaleista on niin monimerkityksisiä, että niistä voi tehdä muitakin tulkintoja. 

- Tykkään meidän teksteissä siitä, että kappaleet eivät ole sidottuja mieheen tai naiseen, ja kuulija saa itse päättää, mistä kappale kertoo, Knipi kuvailee.

Ei kuitenkaan liene ole sattumaa, että bändin jäsenistä ainakin Mikki Kausteella oli takanaan tuore ero, kun tämän albumin kappaleita on kirjoitettu.

Egotripille tämä albumi oli myös eräänlainen vuosi nolla, vanhan päättyminen ja uuden ajan alku, sillä yhtyeen pitkäaikainen rumpali Sampo Haapaniemi oli ilmoittanut kesken edellisen 20-vuotiskiertueen, että hän lopettaa Egotripissä.

- Siinä tuli ensimmäisenä huoli, että jos tämä nyt päättyykin tähän..., Knipi muistelee tuota hetkeä.

- Mikki kuitenkin sanoi pian, että ei tämä ennenkään ole rumpaleiden lähtemiseen päättynyt. Sampo hoiti lähtönsä viimeisen päälle tyylikkäästi. Hän hoiti sovitut keikat ja oli myös sitä mieltä, että tämä ei missään nimessä saa loppua nyt, kun muuten oli saatu pyörät pyörimään. 

Uuden rumpalin löytäminen ei ollut helppo tehtävä.

- Bändin dynamiikan kannalta on tosi vaikea asia, kun yksi ihminen vaihtuu, Mikki sanoo.

Knipi heitti heti ilmoille nimen Risto Niinikoski. Niinikoski on muun muassa Hanna Pakarisen yhtyeestä ja Vain elämää -ohjelmasta tuttu kotimainen huippurumpali. Riston nimi ei kuitenkaan herättänyt muissa innostuneisuutta.

- Kaikki oli sitä mieltä, että se on niin kiireinen, eikä häntä edes pyydetty näytille. 

Yhtye järjesti yhdet koesoitot, mutta sen myötä uutta rumpalia ei löytynyt.

- Sen koesoiton jälkeen olimme ihan masentuneita. Muistan, kun sen jälkeen olimme matkalla Kouvolaan, ja aloimme puhua uudestaan Ristosta. Päätimme soittaa hänelle ja hän olikin ihan innoissaan. 

Risto pyydettiin heti seuraavaksi maanantaiksi Egotripin treenikämpälle Helsingin Kaapelitehtaalle. 

- Ei siinä tarvinnut kauaa pohtia. Soitettiin Mikille ja sanottiin, että eiköhän tämä ole tässä, Knipi muistelee.

- Tulin treenikämpälle ja olisiko soitettu puoli biisiä, kun tajusin, että näin on, Mikki kertoo.

Risto istui Egotrippiin täydellisesti.

- Me olemme kaikki omissa instrumenteissamme sellaisia soittajia ja suhtaudumme musiikkiin niin, että se instrumentti ei ole niin tärkeä vaan se biisi on. Sinun pitää soittajana yltää siihen biisiin. Risto on soittajana juuri sellainen, ja se resonoi meihin muihin niin vahvasti, Knipi kertoo.

Risto Niinikoseki (kesk.) löydettiin Egotripin uudeksi rumpaliksi. (kuva: Hanna-Maria Grönlund)

Miehistönvaihdoksen jälkeen Egotrippi oli täynnä virtaa ja luovuus nosti päätään. 

- Kun Risto tuli, saimme me ihan hirveästi virtaa siitä, että bändi ei hajonnutkaan. Minulla oli kolmen vuoden edestä erilaisia irrallisia ideoita, mitä en ollut saanut valmiiksi. Yhtäkkiä tuntui, että tässä tekemisessä onkin taas mieltä, Knipi kertoo.

- Tuli taas tunne, että kaikki ovat tekemässä jotain yhteisen hyvän eteen. Kaksi vuotta oli ollut harmaata massaa, ja yhtäkkiä tulikin todella kirkas yhteinen visio. Sitten Mikki toi Vuosi nollan ja minä olin kirjoittanut Uuden aamun. Tajuttiin, että tällä levyllä on selkeä teema. Meillä oli järjettömän hyvä fiilis musiikin tekemisestä ja teeman ymmärtäminen sai vision kirkastumaan entisestään. 

- Tämä on mielestäni meidän tärkein levymme. Pidän sitä niin suuressa arvossa kuin olla ja voi, Knipi tiivistää.

- Jos meidän levymme ovat aina tulleet trilogioina, niin tämä on sitten uuden trilogian ensimmäinen levy. Aikaa oli kulunut ja mietimme sitä estetiikkaa, millä ylipäätään haluamme biisejä rakentaa, Mikki kertoo.

Mukaan tuli uutena tuottajana Arttu Peljo, joka on tuttu muun muassa Chisun levyiltä.

- Arttu otti nuoremman polven tyyppinä ison vastuun pop-saundimme päivittämisestä. Kitarat nostettiin vahvemmin esille ja muuhunkin rooliin kuin pelkkään räminään. 

Vuosi Nolla nousi albumilistalla sijalle 4 ja keräsi myös ylistäviä arvioita kriitikoilta. Levyn nimikkokappale Vuosi Nolla tuli Voice.fi:n listauksessa valituksi yhdeksi koko 2010-luvun parhaista Suomi-kappaleista (lue koko lista täältä).

Vuosi nolla -levyn kappaleista kuuluu, että Mikin pitkä parisuhde oli päätynyt eroon. Levyllä on voimakappale, jonka hän kirjoitti itse itselleen. (kuva: Mikko Räsänen)

Knipin valinta: Ongelma

- Kun vihdoin sain tämän biisin valmiiksi, yllätti se minut itsenikin. En ollut ikinä etukäteen ajatellut, että tästä tulisi rakkauslaulu. 

Mikin valinta: Ovet

- Ovet on evadahlgrenmainen biisi, joka rakensi jotenkin itse itsensä. Tätä kappaletta kirjoittaessa minulla oli elämässä iso vaihe, johon kuului todella isoja muutoksia. Kirjoitin tämän tsemppauskappaleeksi itselleni. Kun elämässä tapahtuu isoja asioita, pitää osata katsoa eteenpäin eikä taaksepäin. Se on teemana koko tällä levyllä, Mikki kertoo.

- Ovet on kyllä erittäin jees kappale. Jostain syystä ei olla soitettu sitä kauheasti keikoilla, Knipikin miettii.

Kuuntele koko Vuosi nolla -albumi alta ja lue sitten Egotripin tuoreimmasta albumista, ja miksi siitä puhuminen on bändille vaikeampaa kuin muista albumeista.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Kilpailut

Uusimmat