Egotrippi valitsi uransa rakkaimmat kappaleet - kuuntele 25 vuoden parhaat helmet

30.03.2018 16:00 - Mikko Räsänen

Pilvien alla, maan päällä (2013)

Vaikka edellinen Maailmanloppua odotellessa -albumi ei ollut niin synkkä kuin levyn nimi oli antanut odottaa, saattoi olla lähellä, että se olisi jäänyt Egotripin viimeiseksi. Bändi kyllä keikkaili sen jälkeen ahkerasti, mutta kiertueen loputtua yhtye katosi vuosiksi. Mikki julkaisi soololevyn, Knipi teki musiikkia muille artisteille ja fanit odottivat turhaan merkkejä Egotripin paluusta. Hiljaiseloa kesti vuosia.

- Kyllä me yritettiin käynnistää levyn tekoa, mutta se ei vain tahtonut lähteä. Varsinkin Sampolla oli aika paljon muita kiireitä ja se alkoi vaikuttaa kaikkien muiden fiilikseen. Kun joskus harvoin päästiin treenikselle, tuli hirveä tulosvastuu ja tunne, että pitäisi saada jotain heti aikaan, Knipi kertoo.

Paineen tunne sai bändin luovuuden tukkoon. Uutta musiikkia ei syntynyt, ja tauko vain venyi.

Lopulta koitti vuosi 2012 ja Egotripin keikkamyyjä soitti keskustellakseen seuraavasta vuodesta. Vuonna 2013 Egotripin perustamisesta tulisi kuluneeksi 20 vuotta ja se tiimoilta olisi hyvä järjestää kiertue. Ja kiertueen kannalta olisi myös hyvä, jos bändi julkaisisi vuosien tauon jälkeen uutta musiikkia.

Egotrippi yritti, mutta toivottua tulosta ei vain syntynyt.

- Syksyllä 2012 istuimme alas ja myönsimme, että nyt olemme tilanteessa, missä emme vain saa uutta matskua aikaiseksi, Knipi muistelee.

- Olimme joskus aiemmin vitsailleet, että olisi hauska tehdä levy, missä olisi vain niitä biisejä, mitä olemme tehneet muille artisteille. Tuossa tilanteessa ehdotin nyt tällaista levyä, koska silloin pitäisi vain valita biisit, lähteä äänittämään ja tehdä siitä niin hyvä levy kuin mahdollista.

Muu yhtye innostui ideasta. Knipi laati Spotify-listan, jossa oli pelkkiä hänen ja Mikin muille artisteille tekemiä kappaleita. 

- Siinä oli yli 50 kappaletta. Niistä levylle valikoitui 13. Näin jälkikäteen miettiessä pari olisi voinut vielä karsia pois. 

Egotrippi on vaikuttava live-yhtye ja bändin stemmalaulua pidetään Suomen parhaana. (kuva: Mikko Räsänen)

Pilvien alla, maan päällä on erikoinen albumi, sillä levy on siinä mielessä cover-levy, että kaikki kappaleet ovat alun perin muiden levyttämiä. Cover-levystä puhuminen tuntuu kuitenkin väärältä, koska kaikki kappaleet ovat kuitenkin Egotripin alkuperäissävellyksiä. Ja nyt ne vielä sovitettiin uudella tavalla. 

- Siinä olikin oma haasteensa, kun yritettiin välttää niitä jo kuultuja sovituksia ja tuoda kappaleisiin bändin näkökulmaa, Knipi vahvistaa.

Myös Egotripille itselleen tämä albumi on yksi tärkeimmistä. 

- Siis tämähän oli todella merkittävä levy. Tämän levyn myötä meidän yhtyeen toiminta käynnistettiin uudestaan. En usko, että sitä olisi tapahtunut ilman tätä levyä. 

- Matkustajasta Uuteen aikaan ja Maailmanloppuun oli trilogia, joka oli päättynyt. Tämä albumi oli välttämätön etappi ennen seuraavaa, Mikki kuvailee.

- Ja olihan tämä mielenkiintoinen kokonaisuus, kun se vaatinutkaan uusia biisejä vaan pelkästään vanhoja. Oltiin sävelletty kappaleet, mutta muiden käsittelyssä monista niistä ei ollut tullut ihan sellaisia kuin oltiin haluttu.

Hyvä esimerkki Pilvien alla, maan päällä -levyn upeudesta on Mestaripiirros. Alun perin Knipi oli tehnyt tuon kappaleen Anna Puulle, mutta lopulta vasta Egotripin versio nosti kappaleen todella huikealle tasolle. Esimerkiksi arvostettu musiikkitoimittaja Jukka Haarma valitsi Mestaripiirroksen koko 2000-luvun upeimmaksi suomalaiseksi kappaleeksi.

Perustelut ovat vakuuttavat:

"2013 kappaleen säveltäjän Knipin yhtye Egotrippi teki ”Mestaripiirroksesta” oman versionsa ja tuo versio oli aivan jotain muuta. Jos alkuperäinen oli popsävellysten normaaleja abc-osia kaihtanut minimalistinen kaksiminuuttinen, niin Egotripin versio kuulostaa lopussa jo isolta areena-versiolta yhteislauluineen. Jos ”Mestaripiirros” on tämän vuosituhannen suomalais-sävellyksiä, niin tuo Egotripin versio on lyyrisessä ja melodisessa lennossaan kauneimpia ja komeimpia, mihin suomalaisyhtye on tällä vuosituhannella yltänyt." Lähde: Jukka Haarman Blogi

Knipi on Haarmalta saamastaan tunnustuksesta tietoinen.

- Kyllähän se hyvältä tuntui. Ei tuollaista ihan joka päivä saa lukea.

- Pelkästään Mestaripiirroksen tekeminen uudestaan puolustaa koko tämän levyn olemassaoloa, Mikkikin myöntää.

Ei liene yllätys, että Mestaripiirros on tältä levyltä Knipille se rakkain kappale. Eikä Mikkikään kauaa joudu miettimään omaa suosikkiaan.

Knipin säveltämä Mestaripiirros on jo nyt laskettavissa kotimaisen musiikin klassikoksi. (kuva: Mikko Räsänen)

Knipin valinta: Mestaripiirros

- Valitsen Mestaripiirroksen, vaikka levyn kolme ensimmäistä kappaletta ovat kaikki hyvin olennaisia biisejä. 

- Muistan, kun tein Mestaripiirroksen. Minulla oli silloin paljon tekstejä edessäni. Yksi niistä oli Missä muruseni on. Muistan sen fiiliksen, minkä sain, kun luin tekstin. Ajattelin, että tuossahan on vain joku muija, joka vetää röökiä partsilla. Ohitin sen kokonaan, sillä Mestaripiirros puhutteli minua paljon enemmän, enkä oikein tiennyt, mihin suuntaan olisin lähtenyt Missä muruseni on -tekstiä sävellyksesti viemään. Kun sitten myöhemmin kuulin, millaisen version Jenni Vartiainen oli siitä tehnyt, tajusin, että juuri noinhan se kappale olisi pitänyt tehdä. 

Mikin valinta: Hyvä hetki

- Minä valitsen Hyvän hetken. Siinä on rock-pop-estetiikkaa paljon mukana ja onnistuimme tekemään siitä alkuperäisestä eroavan version.

Kuuntele koko Pilvien alla, maan päällä -albumi alta. Sen jälkeen ilmestyikin albumi, jota Knipi pitää koko Egotripin uran tärkeimpänä. 

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Kilpailut

Uusimmat