Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Cambridge Ohjelma
10 harhaluuloa laihduttamisesta
1. Pelkkä liikunta laihduttaa.
Liikunta on hyvä olemassa olevan painon pitämisessä, mutta sellaisenaan huono laihdutuskeino. Jos tavoitteena on pudottaa painoa pelkän liikunnan avulla, tahti on tuskallisen hidasta.
Liikkumalla on vaikea saada aikaan yhtä suurta energiavajetta kuin ruokavalion muutoksilla. Jos ruokavalion avulla laihtuu kymmenen kiloa, lisäliikunta, kuten kolmen tunnin reipas kävely joka viikko, parantaa tulosta ainoastaan noin kilon verran koko projektin aikana.
2. Aktiivisuusranneke auttaa laihtumaan.
Aktiivisuusrannekkeiden ajatus on hyvä, mutta ne johtavat helposti ihmisiä harhaan. Teoriassa ranneke kertoo, kuinka paljon ihminen liikkuessaan kuluttaa kaloreita.Tosielämässä ihmisellä on taipumus kaunistella todellisia lukuja.
Nautittujen kaloreiden määrä on yleensä aina suurempi ja kulutettujen kaloreiden määrä totuutta pienempi kuin se, mitä ihminen itse kuvittelee.
3. Kun liikkuu, voi syödä mitä haluaa.
Juoksulenkin tai jumpan jälkeen moni kuvittelee voivansa syödä mitä vain tai ainakin paljon enemmän kuin oikeasti olisi mahdollista ilman liikakaloreita.
Liikkuessa nälkäkin kasvaa suuremmaksi kuin ilman liikuntaa, joten huomaamattaan saattaa syödä enemmän kuin oikeasti olisi tarvetta.
Jos kävelylenkin jälkeen palkitsee itsensä viinerillä, energiapommin kuluttamiseksi pitäisi jatkaa kävelyä vielä 7–8 kilometriä, eli reilun tunnin verran.
4. Liikunta vie paljon aikaa.
Liikunta on mahdollista mahduttaa mihin tahansa päivään. Jokainen ihminen käy lähes päivittäin suihkussa. Yksi hyvä keino lisätä liikuntaa omaan arkeensa on päättää, että jokaista suihkussa käyntiä ennen harrastaa liikuntaa, joka aiheuttaa hikoilua. Vasta sen jälkeen saa ”luvan” mennä suihkuun.
Liikunnan tärkein tehtävä on tuoda lisää kapasiteettia ja sen pitäisi olla hauskaa. Kannattaa muistaa, että kuntosalin ulkopuolellakin voi liikkua. Päivittäin tehtävillä pienillä asioilla voi jo saada tuloksia aikaan: vedä tv- tai radiomainosten alkaessa vatsasi sisään ja pidä se sisäänvedettynä mainosten loppuun asti, nouse puhelimen soidessa seisomaan ja ala kävellä tai pyöräillä töihin.
5. Heti treenin jälkeen kannattaa syödä.
Moni kuvittelee, että ellei syö heti liikuntasuorituksen jälkeen, keho joutuu kataboliseen, eli lihaksia hajottavaan tilaan. Jos urheilee hyvin aktiivisesti tai ammattimaisesti, uhka onkin olemassa, mutta tavallisella kuntoharrastajalla tilanne on eri.
Aktiiviurheilijoita suositellaan syömään suorituksen jälkeen jotain hiilihydraattipitoista. Sen sijaan tavallisen liikkujan ei tarvitse hifistellä liikunnan ja ravinnon suhteen ryntäämällä eväspussille tai jääkaapille heti lenkin tai jumpan jälkeen, vaan hän voi turvallisin mielin odottaa seuraavaan ateria-aikaan.
6. Liikunta aamuisin polttaa enemmän kaloreita.
Sillä, mihin aikaan päivästä liikkuu, ei ole sanottavaa vaikutusta painon putoamiseen tai rasvan palamiseen. Kiireiselle ihmiselle aamu saattaa olla paras vaihtoehto aikataulujen vuoksi, mutta painon putoamiseen sillä ei ole merkittävää vaikutusta.
Väittämän takana piilee se, että kun on nukkunut yön yli ja ollut syömättä lähdes 12 tuntia, jokaisen keho on valmiiksi lievässä ketoosissa. Uskomuksista huolimatta rasva ei pala huomattavasti nopeammin, kun keho on tyhjä tai melkein tyhjä hiilihydraateista. Tunnin kävelylenkin kokonaiskulutuksesta poltetun rasvan määrä on ainoastaan noin 250 kilokaloria.
Tämä on huojentava tieto niille, jotka kokevat liikunnan aamuisin ennen aamupalaa epämiellyttävänä. Liikkuminen mihin tahansa aikaan päivästä on aivan yhtä tehokasta, joten sitä kannattaa tehdä silloin, kun se tuntuu itsestä parhaimmalta.
7. Syömällä paljon proteiinia saa isommat lihakset.
Lihakset eivät kasva syömällä, vaan urheilemalla, eikä silloinkaan kovin helposti. Jos treenaa säännöllisesti vuoden ajan, voi saada kaksi kiloa lisää lihasmassaa.
8. Jos ei syö mitään, niin laihtuu.
Tämä keino ei toimi pidemmän päälle. Ihminen kyllä selviää muutaman päivän vesipaastosta, mutta elämällä 3-4 päivää ilman ravintoa olosta tulee kovin heikko. Moni hehkuttaa välitöntä paaston jälkeistä hyvää oloa, mikä useimmiten pitääkin paikkansa. Jos paastoa jatkettaisiin, olo ei enää pysyisi hyvänä, keveänä ja energisenä.
9. Nälän tunnetta ei voi hallita.
Nälkä on vain ja ainoastaan tunne, ja sitä voi hallita. Nälän tunne määräytyy siitä, kuinka paljon vatsalaukussa on täytettä ja minkälaisella aikavälillä sitä tulee lisää.
Nälän tunne katoaa, kun vatsalaukkuun tulee esimerkiksi ruokamassan aiheuttamaa painoa. Vatsa ei kuitenkaan tunnista kaloreita, ainoastaan grammat, joten painonpudottajan kannattaa valita ruoka-aineita, jotka aiheuttavat painon tunnetta vatsalaukkuun mahdollisimman pitkän ajan, kuten kuitu ja proteiini tekevät.
Kasvikset ovat pureskeltavassa muodossa olevaa vettä, joten niissä on painoonsa nähden vain hyvin vähän kaloreita. Syömällä paljon kasviksia, voi siis täyttää vatsalaukkuaan ja ”laimentaa” omaa kalorinsaantiaan.
10. Kehon säästöliekki pysäyttää laihtumisen.
Jokaisen keho menee laihduttaessa säästöliekille, mutta se ei estä ketään kokonaan laihtumasta. Säästöliekin aiheuttama hidastus vastaa ainoastaan noin 200 kilokaloria.
Laihtuminen on puhdasta matematiikkaa. Paino putoaa vain siinä tapauksessa, että syöt vähemmän kuin kulutat. Jos esimerkiksi päivittäinen kaloritarpeesi on 2000 kaloria ja syötkin vain 1000 kaloria seitsemän päivän ajan, laihdut yhden kilon.
Asiantuntija: Annika Rak, master coach ja personal trainer/Cambridge-ohjelma.
Lähde: Tiede.fi