Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mikä on "aktiivinen sohvaperuna"? Yleinen elämäntapa on luultua vaarallisempi terveydelle

19.09.2022 10:15 - Minttu Tikkanen

Aikuisen viikoittainen liikuntasuositus voi helposti erehdyttää monia.

Urheilun terveyshyödyt tunnetaan jo hyvin ja urheilullisuutta pidetään nykyään jopa trendikkäänä. Oulun ylilopiston tekemän tutkimuksen mukaan iso osa ihmisistä ei kuitenkaan ylitä elämäntavoillaan varsinaisesti aktiivisen rajaa, vaikka tekisikin treenin jopa päivittäin. 

Syy siihen on, että muu elämä on niin passiivista kuten istumatyötä ja illalla sohvalla lojumista. Oulun yliopiston tutkimuksessa tällainen elämäntapa nimettiinkin "aktiiviseksi sohvaperunaksi". 

Tutkimuksessa osallistujat jaettiin neljään ryhmään aktiivisuutensa mukaan. Mukana oli myös aktiivisia sohvaperunoita selkeästi vähemmän liikkuvia, mutta lyhytkestoinen urheilu ei silti osoittanut suojaavan aktiivisia sohvaperunoitakaan paremmin sydän- ja verisuonisairauksilta. 

Tutkimuksessa todettiin, että vähänlaisesti liikkuviakin suojasi jopa pienikin puuhastelu vapaa-ajalla, joka aktiivisilta sohvaperunoilta puuttui lähes kokonaan. Terveyden kannalta hyödyllisintä näyttääkin tutkimuksen valossa olevan urheilun ja kevyen hyötyliikunnan tai arkipuuhastelun yhdistäminen. 

THL:n liikuntasuositus aikuiselle on 2,5 tuntia viikossa, joka tarkoittaisi esimerkiksi vain puolta tuntia päivässä. Siksi moni saattaakin erehtyä ajattelemaan, että kun puolen tunnin jumppa on paketissa, on työ tehty ja loppuillaksi voi rojahtaa sohvalle. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että samoja liikunnan terveyshyötyjä ei lyhyellä urheilutuokiolla saavuteta, jos elämäntapa on muuten epäaktiivinen.

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lue myös: Treenimuoto, josta povataan tämän vuoden hittiä - lukuisten terveyshyötyjen lisäksi kutkuttavan hauskaa

Lue myös: Aika hurahtaa uudella innolla klassikkolajiin - tiesitkö 9 monipuolista terveysvaikutusta?

Lähde: Journals

Kilpailut

Uusimmat